Kijkshop

8 maart 2021 Koninklijke SlijtersUnie

In de vorige Klare Taal is al melding gemaakt van de verkoop van sterke drank door Kijkshop. Kijkshop stelt dat zij niet het slijtersbedrijf uitoefent, maar slechts fungeert als een platform dat de particuliere koper en de leverancier van sterke drank bij elkaar brengt en daarvoor een commissie ontvangt. Dat zou dan een wijze van verkoop opleveren vergelijkbaar met die door Catawiki, dat door de Raad van State is goedgekeurd. Met het oog op de aanstaande wijziging van de Drank- en Horecawet, heeft de SlijtersUnie besloten de kwestie voorlopig te laten voor wat het is en de situatie aan te zien tot dit najaar. De nieuwe wet bevat regels voor verkoop op afstand van alcoholhoudende dranken en aan de hand van die nieuwe regels zal dan opnieuw bekeken worden of Kijkshop daaraan voldoet.

Dat zal inhouden dat Kijkshop dan in ieder geval een werkwijze zal moeten hanteren, waarmee wordt gewaarborgd dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde of bij een distributiepunt en dat de leeftijd van de persoon aan wie de alcoholhoudende drank wordt verstrekt, wordt vastgesteld overeenkomstig de wet.

Bovendien zal een aparte site voor de verkoop van sterke drank gemaakt moeten worden. In fysieke slijterijen mag volgens de huidige Drank- en Horecawet naast sterk en zwak alcoholhoudende drank, alleen alcoholvrije dranken en aan het slijterbedrijf gerelateerde producten, zoals bepaald in het Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf, worden verkocht. Voor online slijterijen was dit niet geregeld, waardoor er thans websites zijn die levensmiddelen en sterk alcoholhoudende drank tegelijk aanbieden. Consumenten kunnen deze producten in één keer bestellen en afrekenen en krijgen deze dan ook gezamenlijk afgeleverd. De regering vindt dit een onwenselijke situatie en hecht er belang aan dat de regels die thans in de huidige wet al gelden voor fysieke slijterijen ook gaan gelden voor online slijterijen om hiermee een gelijk speelveld tussen beiden te creëren. Hiermee wordt voorkomen dat er mengformules ontstaan die de aanschaf van sterk alcoholhoudende drank toegankelijker maken. De Alcoholwet voorziet daarin.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 149.

Altijd op de hoogte blijven?