Koning brengt Nationale Toost uit op Koningsdag

26 april 2021

Morgen, 27 april, is het Koningsdag. Vanwege corona verloopt deze feestdag wederom anders dan we gewend zijn. In 2020 ontstond daarom de Nationale Toost. Om 16:30 brengt Koning Willem-Alexander deze uit.

De Nationale Toost is een initiatief dat is geboren uit de behoefte om mensen samen te laten zijn, naar elkaar om te laten kijken en om een feestelijk moment luister bij te zetten. Om met elkaar te toosten op het leven, de gezondheid en elkaar. Dit initiatief vraagt niet alleen aandacht voor verbinding, maar ook voor het bestrijden van eenzaamheid - vooral onder ouderen. Dit gebeurt door middel van een sms-actie ten behoeve van het Oranje Fonds.

Bedenker van de Nationale Toost, Peter Wybenga: “Ik vind het bijzonder dat ons Koningshuis weer heeft besloten om de Nationale Toost persoonlijk uit te brengen. Zeker in deze tijd is het van belang verbondenheid niet alleen te prediken maar vooral ook te laten zien. Dat doet de Koning onder meer door de toost uit te brengen en het zou me bovendien werkelijk verbazen als hij géén sms’je zou sturen om mee te doen aan de actie ‘Doneer een borreltje aan een ander’. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dat gaan doen, want iedere cent van de kosten van dat virtuele borreltje (2,50 euro) gaat naar het Oranje Fonds.”

Wybenga roept heel Nederland dan ook op om niet alleen vanaf balkon, veranda, galerij of tuin met elkaar te toosten, maar ook even stil te staan bij mensen die het minder gezellig hebben. Een borreltje doneren is dan een sympathiek idee. Veel bekende Nederlanders laten op nationaletoost.nl zien dat zij óók meedoen met de Nationale Toost. Er komen tot aan Koningsdag steeds meer vrolijke filmpjes bij.

Het Oranje Fonds steunt fantastische initiatieven ter bestrijding van eenzaamheid, dus dan is het een kleine moeite en een groots gebaar om via een sms naar 4333 o.v.v. ‘Oranje’ een bijdrage te leveren aan een samenleving waarin we allemaal meedoen.

Altijd op de hoogte blijven?