Kreeftseizoen eindigt met speciaal kreeftenbier

Kreeftenbier_Johan van Nieuwenhuijzen (UFA), burgemeester Jan van Zanen en Kompaan's oprichter Jeroen van Ditmarsch

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft sluit met een speciaal kreeftenbier van bierbrouwerij Kompaan. Maandag 12 juli startte bij Kompaan’s Thuishaven in de Haagse Binckhorst in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen het (experimentele) brouwproces. 

De brouwers van Kompaan wilden al langere tijd een kreeftenbier brouwen. “Wij hebben ooit in het Amerikaanse Maine een lobster beer geproefd en bleven met het idee spelen om zo’n bijzonder en uniek bier ook in Nederland te brouwen”, aldus mede-oprichter Jeroen van Ditmarsch van Kompaan. In samenwerking met United Fish Auctions, die de visafslagen in Scheveningen en Stellendam en de kreeftenafslag in Colijnsplaat exploiteert, wordt dit nu werkelijkheid. Kompaan ging begin juli mee de Oosterschelde op om de laatste kreeften van het seizoen te vangen voor het nieuwe bier.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen was kort aanwezig bij de start van het brouwproces. Hij complimenteerde Kompaan met het bijzondere samenwerkingsproject binnen de Haagse stadsgrenzen van Scheveningen tot de Binckhorst. Hij kijkt uit naar het resultaat over enkele weken.

Kreeftenbier

De brouw van het kreeftenbier gebeurt volgens een klassieke bierstijl - Lobster Saison - waaraan Kompaan een experimentele twist geeft. De makers streven naar een bier met een mooie balans van de zoetigheid van de Oosterscheldekreeft en het kruidige van de Saison. Eind augustus is het bier gereed en onder de naam Kompaan Running with scissors - Lobster Saison verkrijgbaar.

Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions was direct enthousiast toen hij hoorde van de plannen van de oprichters van Kompaan. “De Oosterscheldekreeft is een uniek natuurproduct wat wij graag onder de aandacht willen brengen van een breder en jonger publiek. De samenwerking met de succesvolle Haagse bierbrouwers van Kompaan voor een speciaal kreeftenbier is daar een nieuwe manier toe. Ik kan niet wachten om eind augustus het eerste resultaat te proeven.”

Dossiers
Lees ook
Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

De brouwers van Hertog Jan hebben de receptuur van Hertog Jan 0.0 aangepast. De smaak van het alcoholvrije bier lag volgens de brouwers nog te ver van de originele pilsener af.

Nederland grootste bierexporteur van EU

Nederland grootste bierexporteur van EU

Nederland exporteerde in 2020 voor ruim 2 miljard euro bier, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij bier. Hiermee is Nederland de grootste bierexporteur van de EU en na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity bestaat 18 jaar. Om dit te vieren lanceert het Rotterdamse pr-bureau een speciaal witbier. Oprichter en eigenaar Clarissa Sarah Slingerland ontwikkelde samen met Scheldebrouwerij E.V.I. Een Belgisch witbier infused met door pastaketen Spaghetteria gemaakte Limoncello.