Kroon’s Oirschots Wit weer even terug op de markt

6 augustus 2019

Kroon’s Oirschots Wit komt na vijftien jaar weer even terug op de markt. De Vandeoirsprong brouwerij (de voormalige Kroon brouwerij) en Kroonbier.nl hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Het witbier werd in 1994 op de markt gebracht door Thieu en Gerard de Kroon. Het witbier is tijdelijk verkrijgbaar in het proeflokaal van de Vandeoirsprong brouwerij en kan ook besteld worden door de horeca.

Vijfentwintig jaar na de introductie van Kroon’s Oirschots Wit, heeft brouwmeester Frans Schamp van  Vandeoirsprong brouwerij het witbier opnieuw gebrouwen. “Gerard heeft mij geleerd hoe een goed witbier te brouwen. Dit leerde ik tijdens mijn stage bij brouwerij de Kroon. Het moeilijke aan het witbier is om het bier troebel te houden”, vertelt Frans Schamp. “De belangrijkste smaakcomponent, naast tarwe, is het gistprofiel. Hierdoor krijgt het bier banaanachtige en kruidachtige aroma’s. De toevoeging van sinaasappel en koriander zorgt voor een heerlijk fris en dorstlessend zomerbier.”

Brouwerij De Kroon vestigde zich in 1627 aan de Koestraat in het Brabantse Oirschot. In 1777 kwam de brouwerij in handen van Cornelis Dieliszoon de Croon. Al snel werd de C vervangen door de K en was De Kroon een feit. In de jaren 70 volgden de neven Gerard en Thieu de Kroon hun vaders op als brouwmeester en commercieel manager. Gerard brouwde Kroon’s Oirschots Wit voor het eerst in 1994, geïnspireerd door de opkomst van speciaalbieren. Eind jaren negentig kocht Royal Swinkels Family Brewers, destijds nog Bavaria, brouwerij De Kroon en in 2002 sloot de familiebrouwerij definitief haar deuren. Hiermee kwam een einde aan een eeuwenlange lokale traditie. Gerard de Kroon opende enkele maanden later in hetzelfde pand brouwerij Oirschots Bier, dat nu een kleine museumbrouwerij is.

“De Kroon brouwerij was jarenlang een begrip in de regio. Het is erg bijzonder om op mijn oude dag een stuk familiegeschiedenis in ere hersteld te zien, nu Kroon’s Oirschots Wit weer zal worden geschonken aan de inwoners van Oirschot. vertelt Gerard de Kroon. “Onze brouwerij heeft door de eeuwen heen haar stempel op Oirschot gedrukt. Het is fantastisch dat we samen met een Oirschots Wit of speciaal bevrijdingsbier kunnen proosten op onze gezamenlijke geschiedenis.”

Het merk Kroonbier werd na de overname door Royal Swinkels Family Brewers niet meer gevoerd, maar hierin kwam ruim twee jaar geleden verandering. Sindsdien is Kroonbier voor heel Nederland beschikbaar. De horeca kan rechtstreeks via www.kroonbier.nl bestellen. Vanaf 3 augustus is ook Kroon’s Oirschots Witbier tijdelijk verkrijgbaar via de website. 

Altijd op de hoogte blijven?