La vendimia nocturna van D.O. Rueda

13 september 2019

Een van de meest besproken druivenoogsten in Spanje is die van D.O. Rueda. Allereerst worden de druiven in dit wijngebied 's nachts geplukt, de zogenaamde 'vendimia nocturna'. En dat gebeurt niet met de hand, maar machinaal onder onder het toeziende oog van geselecteerde kwaliteitsinspecteurs

De machinale oogst maakt het mogelijk om de druiven op basis van hun rijpheid en na keuring van de oenoloog per perceel te plukken. Dat garandeert volgens D.O.Rueda het optimale moment van plukken en de kwaliteit van de druiven. Tijdens de oogst controleren 80 toezichthouders nauwkeurig de herkomst van de druiven, de productie per hectare, de hoeveelheid druif per wijnhuis en de kwaliteit van de druiven. 

Het voordeel van de 'vendimia nocturna' is de lagere temperaturen. Deze minimaliseren het oxidatieproces van de druiven. Hierdoor behouden de druiven tijdens het oogsten hun aroma’s en de balans tussen het suikergehalte en de zuurgraad. De oogst startte eind augustus met het plukken van de sauvignon blanc, een druivensoort met een kortere rijpingstijd. In de eerste week van september volgde de druivensoort verdejo.

Van de ruim 18.000 hectare wijngaarden bestaan 87 procent uit de verdejo variëteit. Deze druiven worden verwerkt tot wijnen die door de nachtelijke oogst hun kenmerkende frisheid behouden.  Het aantal geplukte kilo’s wordt bijna dagelijks bijgehouden op www.dorueda.com. Op 11 september 2019  stond de teller op bijna 20 miljoen kilo druiven.

Altijd op de hoogte blijven?