Lichte daling Nederlandse wijnproductie 2021

16 mei 2022
Foto: Pxhere

Vorig jaar produceerden de Nederlandse Wijnboeren 7.529 hectoliter wijn, een lichte daling vergeleken met 2020. De voornaamste oorzaak voor deze daling was het weer. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten.

De weersomstandigheden waren in 2021 niet optimaal. Het voorjaar was ‘bijzonder koud’, waardoor de wijnstokken minder snel groeiden. De zomer was warm en nat wat leidde tot valse meeldauw. De oogst lag daarom lager, maar de wijnboeren zijn wel tevreden over de kwaliteit van de druiven.

"Het is niet eens zo slecht gegaan", zegt Manon de Boer, woordvoerder van Vereniging Nederlandse Wijn Producenten, op Nu.nl. "Het gaat om een klein verschil met het jaar ervoor, onder andere veroorzaakt door vorst eind mei."

Ook laten de cijfers zien dat wijnboeren meer rode wijn maken. Deze productie groeide naar bijna 30 procent. In 2020 was deze 25 procent. Het aantal witte wijnen daalde. Een mogelijke verklaring is volgens de vereniging dat de valse meeldauw vooral invloed had op de witte druivenrassen Zo werden er bijvoorbeeld geen of minder johanniter druiven geoogst. Het aantal flessen bleef nagenoeg gelijk.

En tot slot groeide het aantal vierkante meters wijnbouwgrond. Van 260 naar 275 hectare. Het gaat hierbij vooral om uitbreiding van de bestaande percelen en niet om nieuwe bedrijven.

Bron: Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten / Nu.nl

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?