Limburgse wijnboer gaat aan de slag met viognier

23 september 2020
Foto: Wikimedia

Het wijndomein Maastrichtse Apostelhoeve heeft de kwetsbare druif viognier geplant. Vanwege de verandering in het klimaat - warmer en droger - durft domeineigenaar Mathieu Hulst het risico te nemen. Dat vertelt hij aan L1.

De viognier is een witte druivensoort die vooral in de wijngaarden van de de Franse Rhônevallei wordt verbouwd. De druif levert een droge frisse wijn op. De druif staat bekend als kwetsbaar en heeft een lage opbrengst en de moeizame groei. De druiven moeten precies op het juiste moment geoogst worden. Als de druif nog niet rijp is blijven de aroma’s wen en kan de wijn zich niet volledig ontwikkelen. Is de druif te rijp dan wordt de wijn te vettig en geparfumeerd.

Kwetsbare druif

Een tijd lang was deze kwetsbare druif niet populair bij wijnboeren in de Rhônevallei. In 1968 was maar 14 hectare mee beplant. Door een opleving van de Rhône-wijnen 15 jaar later, nam het aantal hectare weer toe. In 2000 was er meer dan 100 hectore beplant met de voignier. Ook wijnboeren in andere landen verbouwen de druif. Onder andere Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Australië en de Verenigde Staten (Californië).

Klimaatverandering

Dat de druif ook in Duitsland met succes verhouwd werd gaf voor Mathhieu Hulst de doorslag. Doordat het klimaat in Nederland steeds warmer en droger wordt verwacht hij dat de Nederlandse wijnboeren kwetsbare druiven kunnen gaan verbouwen. "Ik denk dat we in het zuiden van Nederland met gevoelige, kwetsbare druiven als de Chardonnay en de Viognier kunnen gaan werken en dat in provincies als Drenthe de Pinot Gris het goed gaat doen", zegt hij tegen L1.

Maastrichtse Apostelhoeve

Op het wijndomein Maastrichtse Apostelhoeve wordt sinds 1970 wijn gemaakt. Het domein heeft momenteel een omvang van 14 hectare. Hier worden vijf soorten druiven verbouwd. De Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 de Viognier. De wijnmakers van het domein maken hier zes droge witte en twee mousserende wijnen van.

Altijd op de hoogte blijven?