Lowlander brouwt bier van gedoneerde kerstbomen

Lowlander Winter IPA

Botanisch brouwer Lowlander deed afgelopen winter een oproep aan alle Nederlanders om de kerstboom na de feestdagen niet weg te gooien, maar aan hen te doneren voor het brouwen van een winterbier. En het eindresultaat is nu daar: Lowlanders Winter IPA. Daarnaast start de brouwer de actie Draag je naaldje bij.

Nederlanders halen ieder jaar zo’n 2.5 miljoen echte kerstbomen in huis. Een groot deel hiervan eindigt na de jaarwisseling op straat, in de versnipperaar of in een vreugdevuur. Dat kan anders dacht Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Botanicals komen letterlijk uit de natuur, maar vaak zijn de voor ons waardevolle botanicals ook een afval- of reststroom; wat voor de één ‘waste’ is, zit voor Lowlander bomvol ‘taste’! Dus toen ik in januari 2018, tijdens een rondje hardlopen, de straten vol zag liggen met afgedankte kerstbomen kreeg ik het idee hier volgende winter een bier van te brouwen”.

Met de oproep haalde de brouwerij ruim 150 bomen op. Met de hand werden alle naalden geplukt en geconserveerd, waarna ze samen met jeneverbes gebrouwen werden tot een frisse 5% Winter IPA. De aroma's doen volgens de brouwer doen denken aan een winterse boswandeling en een hoppig citruskarakter is de Winter IPA een verfrissend bier voor de korte, donkere dagen. 

Draag je naaldje bij

Frederik: “Naast dat we met deze kerstbomen een smaakvol bier hebben gebrouwen zagen we wat deze oproep deed qua bewustwording; de impact was enorm! Dat zette ons aan het denken voor volgende kerst: wat nu als we proberen kerstbomenafval te voorkómen in plaats van te recyclen?”

Zo ontstond het idee om samen met Adopteer een Kerstboom (een kweker van eigen bodem die al jaren aan hergebruik van kerstbomen doet) een biologisch, duurzaam Lowlander kerstbomenbos te kweken. Voor iedere verkochte Winter IPA doneert Lowlander €0,05 voor de aanplant. Want hoe meer kerstbomen er geadopteerd kunnen worden des te minder afval. Meer informatie over deze actie is te vinden op Draag je naaldje bij.

Dossiers
Lees ook
Bier is het nieuwe wijn

Bier is het nieuwe wijn

Ieder jaar kijk ik weer uit naar de wintermaanden. Vooral om heerlijk samen te eten en voor de haard te zitten. Bij eten en een borrelplank drink ik in mijn geval bier. Zo vanzelfsprekend is het echter niet. Veel bierdrinkers gaan bij het diner over op wijn. Daar heb ik op zich niets op tegen natuurlijk want dat kan ook zorgen voor mooie combinaties....

‘The making of the Lie’

‘The making of the Lie’

In de bierwereld zijn er meerdere magische woorden zoals ambacht, duurzaam, authentiek en kwaliteit waarmee horeca en retail wordt verleid om een bier op te nemen in het assortiment. Op iedere website van kleine tot grote brouwerij, struikel je over deze woorden. Natuurlijk verkoopt het. Maar voor hoe lang?

Van ambacht, traditie naar inspiratie!

Van ambacht, traditie naar inspiratie!

Ik heb de groei van de biermarkt de afgelopen tien jaar van dichtbij meegemaakt. In de basis van veel Nederlandse bieren ligt de traditie en ambacht van Belgische bierstijlen verscholen. De abdijen hebben ervoor gezorgd dat brouwhistorie en recepturen bewaard zijn gebleven.