Lowlander maakt jenever van 'oud' bier

Lowlander_IPA Jenever

Foto: Lowlander

Vanwege de coronapandemie is de horeca gesloten en blijven veel horecaondernemers met een overschot aan bier zitten. Lowlander heeft hiervoor een oplossing. De botanische brouwer haalt bierfusten met een verstreken THT-datum op en maakt er jenever van. Premium Lowlander I.P.A. Jenever om precies te zijn.

In oktober moest de horeca voor de tweede keer in 2020 de deuren sluiten. Hierdoor blijven veel zaken met bieroverschotten zitten. En volgens een schatting van Vereniging Nederlandse Brouwers dreigt de verspilling van zo'n 9 miljoen liter bier. Want bierfusten die tegen de THT-datum lopen - of hier zelfs al overheen zijn - kunnen niet meer geschonken worden als de horeca weer open mag.

"Zonde!", zegt Frederik Kampman, oprichter en Chief Botanical Officer van Lowlander. Dus besloot de brouwer om jenever van het overtollige bier te maken. "Bij Lowlander staan we voor natuurlijke smaak en topkwaliteit. Voor ons is het dan ook meer dan vanzelfsprekend om de onbruikbare bierfusten gratis om te wisselen voor nieuwe, verse varianten. Zo hebben wij als kleine brouwer inmiddels bijna 100 duizend glazen bier equivalent aan fusten teruggehaald en vervangen vanwege de lockdown. Door jenever te maken van bieroverschotten bieden we niet alleen een kleine oplossing voor een veel groter probleem, maar creëren we ook bewustwording rondom dit thema. We willen graag laten zien dat bier weggooien nooit een optie hoeft te zijn.”

Oude bierfusten

Tijdens de eerste lockdown ontstonden er al mooie initiatieven om een groot deel van het verspilde bier een nieuwe bestemming te geven; zo werd er al veevoer en handgel van gemaakt. Toch blijkt dat de urgentie ook nu nog enorm hoog is.

“We besloten eens rond te vragen bij zo’n 100 verschillende horecazaken. Al snel kwam naar voren dat veel horecaondernemers nog steeds met oude bierfusten opgescheept zitten waar ze niets meer mee kunnen”, vertelt Kampman. Om te voorkomen dat er nog meer dan 9 miljoen liter bier door de gootsteen gespoeld wordt, haalde Lowlander het bier op. Voor iedere ingeleverde bierfust I.P.A. krijgt de desbetreffende horecazaak een fles premium Lowlander I.P.A. Jenever terug.

I.P.A. Jenever 

Het is niet de eerste keer dat Lowlander jenever van bier maakt. In 2018 sloeg de brouwer de handen ineen met distilleerderij Wynand Fockink voor de eerste I.P.A. Jenever. De eerste 1500 flessen waren volgens de brouwer binnen een maand uitverkocht.

"Als botanisch brouwer laten wij ons inspireren door de wereld van kruiden, specerijen en fruit. Deze ingrediënten zijn niet alleen de basis voor onze bieren, maar ook voor jenever. De perfecte combinatie voor een uniek en karakteristiek drankje, als je het ons vraagt”, zegt Kampman. "Des te mooier vinden we het om deze keer met bier te werken dat anders verspild zou worden. Zo ontlasten we de horeca en zorgen we er tegelijkertijd voor dat een restproduct weer waardevol én smaakvol wordt."

Zo werkt het

Bars, cafés en restaurants kunnen zich tot 22 maart inschrijven op de website van Lowlander om hun overgebleven bierfusten op te laten halen. Voor iedere bierfust die wordt ingeleverd, krijgt de horecazaak een fles Lowlander I.P.A. Jenever ter waarde van €25 terug. Voor de inzamelingsactie vraagt Lowlander specifiek naar de bierstijl I.P.A. - deze mag van elk biermerk afkomstig zijn.  

Dossiers
Lees ook
Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

De brouwers van Hertog Jan hebben de receptuur van Hertog Jan 0.0 aangepast. De smaak van het alcoholvrije bier lag volgens de brouwers nog te ver van de originele pilsener af.

Nederland grootste bierexporteur van EU

Nederland grootste bierexporteur van EU

Nederland exporteerde in 2020 voor ruim 2 miljard euro bier, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij bier. Hiermee is Nederland de grootste bierexporteur van de EU en na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity bestaat 18 jaar. Om dit te vieren lanceert het Rotterdamse pr-bureau een speciaal witbier. Oprichter en eigenaar Clarissa Sarah Slingerland ontwikkelde samen met Scheldebrouwerij E.V.I. Een Belgisch witbier infused met door pastaketen Spaghetteria gemaakte Limoncello.