Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Novatura pinot noir_Marqt

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van de biologische wijngaard de Colonjes. Voor deze biologische wijn is een natuurlijke sulfietvervanger gebruikt, het plantenextract Estaan.

Sulfiet is een allergeen dat wordt gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel. Wijnmakers voegen het toe omdat het de wijn beschermt tegen oxidatie, het voorkomt groei van bacteriën en schimmels en het stopt de vergisting. Wijn krijgt hierdoor een stabiele smaak en is voor veel wijnmakers een belangrijk element.

Rob ten Herkel en Ton Kléberg, vrienden en wijnliefhebbers, werkten vier jaar aan een plantaardig alternatief voor sulfiet. Samen met universiteiten en wetenschappers ontwikkelden ze ‘Estaan’: een extract uit planten, en geschikt voor toepassing in wijn.

Biologische wijngaard de Colonjes uit Groesbeek kreeg van de Nederlandse overheid een vergunning om dit plantaardige alternatief voor sulfiet te gebruiken. De wijnmakers maakten er de Novatura mee. Het is een pittige pinot noir met tonen van rijpe wilde kersen en bramen met een vleugje hout en vanille. Er zijn 4000 flessen Novatura gebotteld.

 

Dossiers
Lees ook
Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Online videocursus WijnSpijs Academy

Online videocursus WijnSpijs Academy

Het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerde midden in de corona uitbraak de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een...

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Het boek 'Welke wijn waarbij' van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar. De wijngids voor het combineren van wijnen en gerechten is al 20 jaar onafgebroken in druk. Onlangs verscheen de herziene uitgave.