Meer deelnemers voor Dry January

Mocktail

Foto: Pixabay

Het nieuwe jaar is begonnen. Dit betekent ook de start van Dry January, een maand lang niet drinken. De populariteit hiervan neemt toe. Dit jaar schreven 32.000 mensen zich in voor de IkPas-actie, de Nederlandse variant van Dry January. Dat zijn er volgens de NOS 9000 meer dan in 2019. 

Het doel van de IkPas-actie is niet om mensen volledig te laten te stoppen met drinken, maar het creëren van bewustwording van alcoholconsumptie. Door een maand helemaal niet te drinken ervaren mensen pas welke rol alcohol in hun leven speelt. Alleen minderen is hiervoor niet voldoende. Volgens IkPas is 58 procent van de deelnemers na afloop van de maand meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster wanneer en hoeveel ze willen drinken in plaats van uit gewoonte. Daarnaast heeft een maand alcohol drinken ook voordelen voor de gezondheid. Veel deelnemers slapen beter, vallen af en voelen zich mentaal en lichamelijk fitter.

Steeds meer consumenten kiezen niet alleen vanwege Dry January voor een alcoholvrij alternatief. Volgens het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) nam de alcoholconsumptie in pure liters alcohol in 10 jaar tijd met 10 procent af. Deze afname is ook een kans voor de drankenindustrie. De afgelopen jaren groeide het aanbod van alcoholvrij (0%) bier en ook komen er meer alcoholvrije wijnen en 0%-gedestilleerd op de markt. De kwaliteit is verbeterd. Deze alcoholvrije alternatieven benaderen steeds meer de smaak van een echt drankje. ABN Amro verwacht dan ook dat het aantal introducties van alcoholvrije dranken toe gaat nemen.

 

Lees ook
Nederlandse en Duitse alcoholvrije bieren meest populair

Nederlandse en Duitse alcoholvrije bieren meest populair

Bij webshop OnderNulPuntVijf zijn de Nederlandse en Duitse alcoholvrije bieren het meest populair. Volgens het onderzoek van de webshop is Playground IPA van vanderStreek uit Utrecht het beste bier. De respondenten roemen de smaak van hop en het lage alcoholpercentage.

Ook Guinness komt met alcoholvrije variant

Ook Guinness komt met alcoholvrije variant

Alcoholvrij bier is populair. Daarom komt nu ook het bekende Ierse biermerk Guinness met een alcoholvrije variant. Guinness 0.0% is vanaf half oktober in Nederland verkrijgbaar.

Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

De brouwers van Hertog Jan hebben de receptuur van Hertog Jan 0.0 aangepast. De smaak van het alcoholvrije bier lag volgens de brouwers nog te ver van de originele pilsener af.