Minder jongeren met alcoholvergiftiging tijdens lockdown

Kermit en Pink Panther dronken

Tijdens de corona-lockdown zijn er in ons land minder kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health.

Onderzoekers vergeleken het aantal intoxicaties onder jongeren bij twaalf verschillende alcoholpoli’s voor, tijdens en na de lockdowns. Werden er in 2019 bij deze poli’s gemiddeld 24 jongeren per maand opgenomen met alcoholvergiftiging; tijdens de eerste lockdown lag dat aantal ongeveer 70 procent lager.

Na het deels opheffen van de eerste lockdown in 2020 verdween ook de afname in opnames van jongeren met alcoholvergiftiging, maar tijdens de tweede lockdown daalde het gemiddelde opnieuw, ditmaal met zo’n 42 procent.

Als mogelijke oorzaak noemen de onderzoekers het waarschijnlijk moeilijker aan alcohol kunnen komen van jongeren tijdens een lockdown. Wel verwachten de onderzoekers dat met het opheffen van de tweede lockdown het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren opnieuw naar het oude niveau zal stijgen. Ze pleiten dan ook voor meer bewustwording onder jongeren rondom alcoholmisbruik.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Puberaal binge-drinken verandert emotioneel brein blijvend

Puberaal binge-drinken verandert emotioneel brein blijvend

Binge drinken ('comazuipen') als tiener wordt geassocieerd met een verhoogd risico op alcoholgebruiksstoornissen en psychische problemen op latere leeftijd. Amerikaanse wetenschappers denken dat dit komt doordat het alcoholgebruik in de puberteit blijvende veranderingen veroorzaakt in het emotionele centrum van de hersenen, de amygdala. Door Annika...