Nederland grootste bierexporteur van EU

Bier_pixabay

Nederland exporteerde in 2020 voor ruim 2 miljard euro bier, waarvan 121 miljoen euro alcoholvrij bier. Hiermee is Nederland de grootste bierexporteur van de EU en na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De belangrijkste bestemming voor het Nederlandse bier is de Verenigde Staten. 37 procent van het Nederlandse bier met alcohol gaat naar de Verenigde Staten, gevolgd door Frankrijk (10 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5 procent). Ook van het alcoholvrije bier gaat het meeste naar de Verenigde Staten (42 procent), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (8 procent) en Canada (7 procent). 

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier groeit procentueel harder dan gewoon bier, meldt het CBS. Sinds 2017 wordt alcoholvrij bier,  bier met minder dan 0,5 procent alcohol, apart gemeten in de statistieken. Duitsland was in 2017 en 2018 de grootste exporteur in de EU, maar de afgelopen twee jaar nam Nederland deze positie over. "De exportwaarde van alcoholvrij bier was in 2020 bijna twee keer zo hoog als in 2017, terwijl de Duitse export nauwelijks groeide. De Nederlandse export van alcoholvrij bier groeide in deze periode bovendien veel harder (+83 procent) dan de export van bier met alcohol (+11 procent). Na Duitsland en Nederland volgen als grootste exporteurs van alcoholvrij bier Bulgarije, Polen, Spanje en België."Het CBS noemt de groei van Bulgarije opmerkelijk. 

België

Het verschil tussen Nederland en België wordt in de exportcijfers steeds kleiner. De Belgische exportwaarde vervijfvoudigde in de periode 2000–2020 naar 1,8 miljard euro. Duitsland en Frankrijk staan respectievelijk op plaats drie en vier.

Bron: CBS

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

Hertog Jan past receptuur 0.0 bier aan

De brouwers van Hertog Jan hebben de receptuur van Hertog Jan 0.0 aangepast. De smaak van het alcoholvrije bier lag volgens de brouwers nog te ver van de originele pilsener af.

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity viert 18e verjaardag met speciaal witbier

MissPublicity bestaat 18 jaar. Om dit te vieren lanceert het Rotterdamse pr-bureau een speciaal witbier. Oprichter en eigenaar Clarissa Sarah Slingerland ontwikkelde samen met Scheldebrouwerij E.V.I. Een Belgisch witbier infused met door pastaketen Spaghetteria gemaakte Limoncello.

Kreeftseizoen eindigt met speciaal kreeftenbier

Kreeftseizoen eindigt met speciaal kreeftenbier

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft sluit met een speciaal kreeftenbier van bierbrouwerij Kompaan. Maandag 12 juli startte bij Kompaan’s Thuishaven in de Haagse Binckhorst in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen het (experimentele) brouwproces.