Nederlandse bierbrouwers vallen in de prijzen bij World Beer Awards

Hertog Jan Grand Prestige World Beer Awards

In Londen vond op 7 augustus de prijsuitreiking van de World Beer Awards plaats. Verschillende Nederlandse brouwerijen vielen in de prijzen en ontvingen een gouden, zilveren en bronzen medaille. Vier brouwerijen behaalden de wereldtitel met hun bier. Dit waren Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte, Herrie van Brouwerij Noordt, Amstel Light en Handlanger van de Haagse brouwerij Kompaan.

De World Beer Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste internationale bieren. Over meer dan vijftig categorieën worden honderden medailles uitgereikt. Een vakjury van biersommeliers en deskundigen keurt alle inzendingen en bepaalt per categorie een winnaar per land. Daarna vindt er een tweede ronde plaats. Dan wordt per categorie gekeken welk bier het beste van de wereld is.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is een van de bieren uit de Vatgerijpt Jenever editie van 2019. Het bier won de titel World's Best Flavoured Wood Aged. Gerard van den Broek, Meesterbrouwer bij Hertog Jan: “We zijn enorm trots dat onze Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is verkozen tot beste bier van de wereld in de categorie vatgerijpte bieren. Heel bijzonder dat onze oer-Hollandse samenwerking met Myriam Hendrickx, de meesterdistillateur van Rutte, heeft geleid tot een bier dat wereldwijd in de prijzen valt."

In totaal won Hertog Jan acht prijzen. Vatgerijpt Hooghoudt kreeg een gouden medaille gewonnen in dezelfde categorie als Vatgerijpt Rutte. De pilsener van Hertog Jan is samen met vijf andere bieren (Grand Prestige, Winterbier, Lentebock, Grand Prestige Vatgerijpt Rutte, Weizener) verkozen tot ‘Country Winner’, waarmee de bieren zich de beste van Nederland mogen noemen in hun categorie.

Wereldkampioenen

Herrie van de Rotterdamse Brouwerij Noordt won World's Best Kölsch. De verfrissende Kölsch wordt exclusief gebrouwen voor Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. "Onze Herrie is de beste Kölsch van de wereld bij de World Beer Awards!!" staat op de Facebookpagina van de brouwerij te lezen. "In totaal hebben we 3 world beer winners💪: Herrie 🏆🌎 style winner Kölsch , Herrie 🏆🇳🇱 country winner Kölsch en Noordtsingle 🏆🇳🇱 country winner American style wheat beer!!"

Amstel light won de categorie Lager Light. Dit is een licht en verfrissend bier met een fruitige, licht hoppige geur. Amstel Light bevat minder alcohol, 3,5 procent, en minder calorieën.

En tot slot kreeg Handlanger van de Haagse brouwerij Kompaan de titel World's Best Imperial IPA. Deze IPA combineert zoete smaken als karamel, brood en toffee met fruitige smaken als grapefruit, sinaasappel en limoen. "We’re super thrilled and hyped" reageert de Brouwerij op Facebook. "Also knowing our Handlanger is now in the running for the overall word winners! Let’s f*#@ing cheers to that!" Naast Handlanger vielen nog twee andere bieren van de brouwerij in de prijzen. Kameraad was Country Winner Hoppy Lager en Bloedbroeder Country Winner Imperial Stout.

Andere prijzen

Naast deze vier brouwerijen vielen verschillende andere brouwerijen in de prijzen. Zo ontving bierbrouwer Grolsch zes gouden medailles voor onder andere Grolsch Weizen, Grolsch Kanon en Grolsch Zomerboek en één zilveren medaille. Brouwerij Brouwersnös won zes prijzen voor onder andere Ne Toffen, Frolijke Frans en Willemken. En Bird Brewery viel zeven keer in de prijzen voor onder andere Fuut Fieuw, Nog Eendje en Datisandere Koekoek.

Een compleet overzicht van alle winnaars is te vinden op de website van de World Beer Awards.

 

Lees ook
Verantwoord alcohol schenken: Grolsch wil alles met niks

Verantwoord alcohol schenken: Grolsch wil alles met niks

Koninklijke Grolsch gaat sport- en studentenverenigingen én evenementen helpen om een gezonder alcoholbeleid te voeren, laat de bierbrouwer weten in een persbericht. Grolsch biedt vrijwilligers die bardiensten draaien in bijvoorbeeld verenigingsgebouwen of tijdens evenementen, een training aan met theorie en praktische rollenspellen.

GelreDome kiest voor Bud

GelreDome kiest voor Bud

Bij het GelreDome komt tegenwoordig Bud uit de biertaps. AB InBev bracht het bekende Amerikaanse biermerk zomer 2019 op de Nederlandse markt. Naast Bud zijn er ook speciaalbieren van AB InBev verkrijgbaar bij het Arnhemse evenementencomplex en voetbalstadion van Vitesse.

Amerikaanse jongeren drinken liever seltzer dan bier

Amerikaanse jongeren drinken liever seltzer dan bier

Zomer 2019 kozen veel Amerikaanse jongeren voor (spiked) seltzer, een caloriearm alcohol-alternatief voor bier. In de Verenigde Staten nam de vraag naar bier af, terwijl de verkoop van seltzer verdriedubbelde. Slaat deze trend ook over naar Nederland?