Nederlandse bierbrouwers vallen in de prijzen bij World Beer Award

Hertog Jan Grand Prestige World Beer Awards

In Londen vond op 7 augustus de prijsuitreiking van de World Beer Awards plaats. Verschillende Nederlandse brouwerijen vielen in de prijzen en ontvingen een gouden, zilveren en bronzen medaille. Vier brouwerijen behaalden de wereldtitel met hun bier. Dit waren Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte, Herrie van Brouwerij Noordt, Amstel Light en Handlanger van de Haagse brouwerij Kompaan.

De World Beer Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste internationale bieren. Over meer dan vijftig categorieën worden honderden medailles uitgereikt. Een vakjury van biersommeliers en deskundigen keurt alle inzendingen en bepaalt per categorie een winnaar per land. Daarna vindt er een tweede ronde plaats. Dan wordt per categorie gekeken welk bier het beste van de wereld is.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is een van de bieren uit de Vatgerijpt Jenever editie van 2019. Het bier won de titel World's Best Flavoured Wood Aged. Gerard van den Broek, Meesterbrouwer bij Hertog Jan: “We zijn enorm trots dat onze Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is verkozen tot beste bier van de wereld in de categorie vatgerijpte bieren. Heel bijzonder dat onze oer-Hollandse samenwerking met Myriam Hendrickx, de meesterdistillateur van Rutte, heeft geleid tot een bier dat wereldwijd in de prijzen valt."

In totaal won Hertog Jan acht prijzen. Vatgerijpt Hooghoudt kreeg een gouden medaille gewonnen in dezelfde categorie als Vatgerijpt Rutte. De pilsener van Hertog Jan is samen met vijf andere bieren (Grand Prestige, Winterbier, Lentebock, Grand Prestige Vatgerijpt Rutte, Weizener) verkozen tot ‘Country Winner’, waarmee de bieren zich de beste van Nederland mogen noemen in hun categorie.

Wereldkampioenen

Herrie van de Rotterdamse Brouwerij Noordt won World's Best Kölsch. De verfrissende Kölsch wordt exclusief gebrouwen voor Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. "Onze Herrie is de beste Kölsch van de wereld bij de World Beer Awards!!" staat op de Facebookpagina van de brouwerij te lezen. "In totaal hebben we 3 world beer winners💪: Herrie 🏆🌎 style winner Kölsch , Herrie 🏆🇳🇱 country winner Kölsch en Noordtsingle 🏆🇳🇱 country winner American style wheat beer!!"

Amstel light won de categorie Lager Light. Dit is een licht en verfrissend bier met een fruitige, licht hoppige geur. Amstel Light bevat minder alcohol, 3,5 procent, en minder calorieën.

En tot slot kreeg Handlanger van de Haagse brouwerij Kompaan de titel World's Best Imperial IPA. Deze IPA combineert zoete smaken als karamel, brood en toffee met fruitige smaken als grapefruit, sinaasappel en limoen. "We’re super thrilled and hyped" reageert de Brouwerij op Facebook. "Also knowing our Handlanger is now in the running for the overall word winners! Let’s f*#@ing cheers to that!" Naast Handlanger vielen nog twee andere bieren van de brouwerij in de prijzen. Kameraad was Country Winner Hoppy Lager en Bloedbroeder Country Winner Imperial Stout.

Andere prijzen

Naast deze vier brouwerijen vielen verschillende andere brouwerijen in de prijzen. Zo ontving bierbrouwer Grolsch zes gouden medailles voor onder andere Grolsch Weizen, Grolsch Kanon en Grolsch Zomerboek en één zilveren medaille. Brouwerij Brouwersnös won zes prijzen voor onder andere Ne Toffen, Frolijke Frans en Willemken. En Bird Brewery viel zeven keer in de prijzen voor onder andere Fuut Fieuw, Nog Eendje en Datisandere Koekoek.

Een compleet overzicht van alle winnaars is te vinden op de website van de World Beer Awards.

 

Lees ook
Royal Swinkels Family Brewers neemt minderheidsbelang in Georgische brouwer

Royal Swinkels Family Brewers neemt minderheidsbelang in Georgische brouwer

Royal Swinkels Family Brewers heeft een minderheidsbelang van 40 procent verworven in de Georgische brouwerij Argo, een van de vier leidende brouwerijen in Georgië. Met deze investering bouwt het familiebedrijf haar huidige marktaandeel van 15 procent in de Georgische markt verder uit. Het Nederlandse bedrijf was al actief op de Georgische...

Kroon’s Oirschots Wit weer even terug op de markt

Kroon’s Oirschots Wit weer even terug op de markt

Kroon’s Oirschots Wit komt na vijftien jaar weer even terug op de markt. De Vandeoirsprong brouwerij (de voormalige Kroon brouwerij) en Kroonbier.nl hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Het witbier werd in 1994 op de markt gebracht door Thieu en Gerard de Kroon.

Verandering

Verandering

We gaan in een tijd komen die breed in de samenleving in het teken staat van verandering. Politiek, economisch maar ook in natuur en milieu staat ons nog veel verandering te wachten. De klimaatverandering is dit jaar duidelijk merkbaar. In februari begon de lente al en de verwachtingen zijn dat we een hele hete zomer gaan krijgen. Ook staat de biermarkt...