Nederlandse biersommeliers in top 50 WK Biersommelier

11 oktober 2019
Foto: Uwe Kalms

Voor het eerst deed er een Nederlands Team van biersommeliers mee aan het Wereldkampioenschap voor biersommeliers in Rimini (IT). De drie Nederlandse deelnemers eindigden alle drie in de top 50. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Elisa Raus uit Duitsland won de titel: World Champion Beersommelier.

Aan het Wereldkampioenschap deden tachtig biersommeliers uit 19 landen mee. Het (van origine Duitse) Doemens Instituut organiseert deze competitie iedere twee jaar sinds 2009. Namens Nederland deden de drie beste sommeliers van het afgelopen Nederlands Kampioenschap mee. Dit waren Pepijn van der Waa (uit Amsterdam), Dennis Kort (uit Eindhoven) en Hubert Hecker (uit Nijmegen).

De wedstrijd

WK Biersommelier 2019_Elisa Raus

Winnares Elisa Raus (foto: Boukje Koop)

In de voorrondes van de competitie moesten de biersommeliers van tien uitgeschonken bieren blind kunnen herkennen welk biertype het is. Pepijn van der Waa scoorde hoog met maar twee fouten. Daarmee zat hij bij de top drie van de wereld. Na dit onderdeel volgde een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. En in de laatste voorronde moesten de biersommeliers in tien biersamples een smaakafwijking herkennen en benoemen. Hubert Hecker en Dennis Kort scoorden hier bovengemiddeld goed.

De scores uit de voorrondes bepaalden welke tien biersommeliers zich kwalificeren voor de (halve) finale. Dennis scoorde het beste, hij belandde op de achttiende plaats. Pepijn en Hubert eindigden op de respectievelijk 36e en 46e plaats. De top tien uit de voorrondes werden in de halve finale opnieuw op de proef gesteld. Zij moesten in de halve finale aan de jury laten zien dat ze de smaak van een blind uitgeschonken bier feilloos konden omschrijven en presenteren. De beste vijf gingen door naar de finale waar ze beoordeeld werden op de correcte serveertechniek, een juiste bier-spijs suggestie en achtergrondkennis van hun finalebier. De Duitse winnares Elisa Raus kwam als beste uit de bus. 

Op naar 2021

Nederlands Kampioen Pepijn van der Waa: ‘Deelnemen is absoluut een uitdaging. We hebben in de afgelopen maanden hard getraind en dat zie je zeker terug in de scores. Ik ben tevreden, we doen voor het eerst mee en eindigen alle drie hoog in de ranking. Dat zegt veel over het niveau in Nederland en biedt perspectief voor de toekomst. In 2021 staat er een Nederlandse sommelier op het podium!’

Dennis Kort: ‘Het was een erg leerzame ervaring om met drie personen met compleet verschillende achtergronden te trainen. Het Nederlands Gilde der Biersommeliers en collega-biersommelier Maurus Wijman hebben ons daarin geweldig geholpen. We weten nu wat we kunnen verwachten in 2021. Ik heb er in ieder geval zin in!’

Alleen gediplomeerde biersommeliers komen in aanmerking voor deelname aan het WK. In Nederland wordt de opleiding tot Internationaal Biersommelier verzorgt door StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). De laatste jaren groeit het aantal biersommeliers in Nederland. Inmiddels staat de teller op ruim 200 officiële biersommeliers. Het Nederlands Kampioenschap en deelname aan het WK wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. 

Altijd op de hoogte blijven?