Nederlandse Brouwers start petitie 'Stop extra bierbelasting'

Bier tappen_pixabay

Foto: Pixabay

De overheid heeft plannen om de belasting op bier te verhogen. Daarom start Nederlandse Brouwers de campagne Stop de extra bierbelasting. 

"We maken ons grote zorgen", zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers op de website. "Juist in een tijd dat alles al snel duurder wordt, verhoogt de overheid de belasting op bier en dreigen nog forsere verhogingen. En voor vele individuele brouwers zijn de gevolgen nog veel ingrijpender. De 5% verhoging die nu in het wetsvoorstel voor aanpassing van accijnzen zit, valt in het niet bij wat het hen gaat kosten."

Accijnsverhoging

De overheid wil het systeem voor de heffing van bieraccijns veranderen. Dit zou volgens de overheid niet leidden tot een verhoging van de accijns, maar uit onderzoek van de consultants van EY in opdracht an Nederlandse Brouwers blijkt dat de accijnzen met 5% stijgen. Daarbij komt nog dat verschillende politieke partijen de accijnzen willen verhogen om hun plannen te betalen en diverse wetenschappers en organisaties pleiten voor hogere accijnzen omdat ze denken dat Nederland daardoor gezonder wordt.

Petitie

Dit kan niet volgens Nederlandse Brouwers. Zeker niet omdat de sector nog steeds aan het herstellen is van de coronacrisis. "We zouden na de Coronacrisis samen verder gaan om onze levens weer op te pakken en onze bedrijven weer op te bouwen. Dat was de afspraak! Zonder hogere belastingen. Dus ook zonder hogere bierbelasting. Die belofte mag de politiek niet breken."

Daarom roept Nederlandse Brouwers iedereen op om de petitie Stop de extra bierbelasting te ondertekenen. 

Dossiers
Lees ook
Brand stopt met pils brouwen in Wijlre

Brand stopt met pils brouwen in Wijlre

Bierbrouwer Brand stopt met het brouwen van pils in Wijlre, Limburg. De brouwerij wordt omgevormd tot een brouwerij voor ambachtelijke en speciaalbieren zoals Brand UP en Brand Imperator. Als gevolg verdwijnen 48 banen bij de brouwerij in Wijlre.

VandeStreek bier brouwt Rookworst weizen met HEMA

VandeStreek bier brouwt Rookworst weizen met HEMA

Traditioneel worden er ieder najaar vele Nederlandse bockbieren gelanceerd. HEMA en vandeStreek bier hebben de handen ineengeslagen en komen dit jaar als tegenhanger met de Rookworst Weizen – een bier geïnspireerd op de iconische worst van HEMA.

Birra Viola geïntroduceerd in Nederland

Birra Viola geïntroduceerd in Nederland

Het premiumbier Birra Viola is sinds kort in Nederland geïntroduceerd. Birra Viola is in 2010 geboren in Cattolica aan de Adriatische kust in de provincie Emilia-Romagna. Birra Viola omvat vijf verschillende stijlen die bekend staan om hun elegantie, zachtheid en evenwichtigheid.