Nederlandse Brouwers start petitie 'Stop extra bierbelasting'

Bier tappen_pixabay

Foto: Pixabay

De overheid heeft plannen om de belasting op bier te verhogen. Daarom start Nederlandse Brouwers de campagne Stop de extra bierbelasting. 

"We maken ons grote zorgen", zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers op de website. "Juist in een tijd dat alles al snel duurder wordt, verhoogt de overheid de belasting op bier en dreigen nog forsere verhogingen. En voor vele individuele brouwers zijn de gevolgen nog veel ingrijpender. De 5% verhoging die nu in het wetsvoorstel voor aanpassing van accijnzen zit, valt in het niet bij wat het hen gaat kosten."

Accijnsverhoging

De overheid wil het systeem voor de heffing van bieraccijns veranderen. Dit zou volgens de overheid niet leidden tot een verhoging van de accijns, maar uit onderzoek van de consultants van EY in opdracht an Nederlandse Brouwers blijkt dat de accijnzen met 5% stijgen. Daarbij komt nog dat verschillende politieke partijen de accijnzen willen verhogen om hun plannen te betalen en diverse wetenschappers en organisaties pleiten voor hogere accijnzen omdat ze denken dat Nederland daardoor gezonder wordt.

Petitie

Dit kan niet volgens Nederlandse Brouwers. Zeker niet omdat de sector nog steeds aan het herstellen is van de coronacrisis. "We zouden na de Coronacrisis samen verder gaan om onze levens weer op te pakken en onze bedrijven weer op te bouwen. Dat was de afspraak! Zonder hogere belastingen. Dus ook zonder hogere bierbelasting. Die belofte mag de politiek niet breken."

Daarom roept Nederlandse Brouwers iedereen op om de petitie Stop de extra bierbelasting te ondertekenen. 

Dossiers
Lees ook
Biermarkt niet terug op niveau pre-corona

Biermarkt niet terug op niveau pre-corona

De biermarkt is nog niet terug op het oude niveau. Hoewel de bierkoop in 2021 met 2,6 procent steeg ten opzichte van 2020, liggen de verkopen nog altijd 10,3 procent lager dan in 2019. Dat meldt Nederlandse Brouwers op de website.

Eerste plaats voor Hertog Jan Grand Prestige in Bierista Bier Top 100

Eerste plaats voor Hertog Jan Grand Prestige in Bierista Bier Top 100

Hertog Jan Grand Prestige staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in de Bierista Bier Top 100. Hiervoor stemden meer dan 2000 bierliefhebbers op hun favoriete bieren van 2021. Grand Prestige kwam als winnaar uit de bus gevolgd door Tripel Karmeliet en Westvleteren 12.

Grolsch beëindigt 2021 met limited edition speciaalbier Geluk

Grolsch beëindigt 2021 met limited edition speciaalbier Geluk

Op 22 december lanceerde Grolsch de laatste uit de reeks limited edition speciaalbieren uit: Geluk. Eerder bracht de bierbrouwer Geloof, Hoop en Liefde op de markt. Met de vierdelige serie wilde Grolsch Nederlanders een hart onder de riem steken in een periode waarin COVID-19 nog steeds aanwezig is.