Nederlandse Brouwers start petitie 'Stop extra bierbelasting'

11 oktober 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

De overheid heeft plannen om de belasting op bier te verhogen. Daarom start Nederlandse Brouwers de campagne Stop de extra bierbelasting. 

"We maken ons grote zorgen", zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers op de website. "Juist in een tijd dat alles al snel duurder wordt, verhoogt de overheid de belasting op bier en dreigen nog forsere verhogingen. En voor vele individuele brouwers zijn de gevolgen nog veel ingrijpender. De 5% verhoging die nu in het wetsvoorstel voor aanpassing van accijnzen zit, valt in het niet bij wat het hen gaat kosten."

Accijnsverhoging

De overheid wil het systeem voor de heffing van bieraccijns veranderen. Dit zou volgens de overheid niet leidden tot een verhoging van de accijns, maar uit onderzoek van de consultants van EY in opdracht an Nederlandse Brouwers blijkt dat de accijnzen met 5% stijgen. Daarbij komt nog dat verschillende politieke partijen de accijnzen willen verhogen om hun plannen te betalen en diverse wetenschappers en organisaties pleiten voor hogere accijnzen omdat ze denken dat Nederland daardoor gezonder wordt.

Petitie

Dit kan niet volgens Nederlandse Brouwers. Zeker niet omdat de sector nog steeds aan het herstellen is van de coronacrisis. "We zouden na de Coronacrisis samen verder gaan om onze levens weer op te pakken en onze bedrijven weer op te bouwen. Dat was de afspraak! Zonder hogere belastingen. Dus ook zonder hogere bierbelasting. Die belofte mag de politiek niet breken."

Daarom roept Nederlandse Brouwers iedereen op om de petitie Stop de extra bierbelasting te ondertekenen. 

Altijd op de hoogte blijven?