Nederlandse wijnboeren bezig met wijnoogst

wijnoogst_unsplash

Foto: Unsplash

Verschillende Nederlandse wijnboeren zijn bezig met het oogsten van de wijndruiven of zijn zelfs al klaar. In de media verschijnen vooral positieve geluiden. Hoewel sommige last hebben gehad van nachtvorst en de hitte, is de kwaliteit van de druiven goed.

Een van de wijnboeren die last heeft gehad van de nachtvorst is de Soerendonkse wijnbouwer Henk Aarts. De vorstnacht richtte enorme schade aan in zijn wijngaard. Veel scheuten bevroren en moesten worden afgeknipt. Met het gevolg dat de hoeveel druiven tegenvalt. De wijnbouwer schat dat hij twee derde minder dan normaal oogst. Maar er is ook goed nieuws. "De kwantiteit is dan wel een stuk minder, maar de kwaliteit is bijzonder goed", vertelt hij aan het ED.

Aarts zit vol plannen. Van de Souvignier Gris wil hij een wat koperkleurige witte wijn maken en van de Solarisdruif een zoete dessertwijn. De Johanniter-druif laat hij nog een tijdje rijpen. Ook is hij van plan om zijn wijngaard uit te breiden met 3000 vierkante meter. Er komen 800 nieuwe wijnstokken bij.

Limburgse wijn

In Limburg is een groot deel van de oogst al binnen. Veel wijnboeren begonnen al in september met oogsten vertellen ze aan L1. Vanwege de klimaatverandering is het in Limburg warmer en droger waardoor de boeren waardor de wijnoogst eerder plaatsvindt.  "Anders worden de wijnen gewoon veel te alcoholisch en dan gaat dat branden en dat is eigenlijk de grootste concurrent voor de aromavorming", zegt Mathieu Hulst van het Maastrichtse wijndomein Apostelhoeve tegen L1. "Daarnaast hebben we dan te weinig zuur, waardoor de frisheid verdwijnt en dat is nou net waar onze wijnen zo geliefd voor zijn."

Wijndomein De Planck in Slenaken is erg te spreken over de kwaliteit van de druiven. "Sommige druiven zijn fantastisch", vertelt Bernadette Crijns van het domein aan L1. Van de druiven maken ze Johanniter Brut en Pinot Brut, die minstens vijftien maanden moet rijpen. Ze merkt dat er in deze tijd van corona meer vraag is naar de mousserende wijnen van het domein.

Ruud Verstegen van Landgoed Overst in Voerendaal vertelt aan  L1 dat zijn druiven last hebben gehad van de nachtvorst in mei en de zonnebrand deze zomer. De opbrengst valt daardoor wat tegen, maar de kwaliteit is wel goed. "De druiven zijn dit jaar niet zo dik, maar hebben extra veel smaak omdat ze zich door de hitte niet vol konden zuigen met vocht." Hij verwacht veel van zijn mousserende Fonkeltje Vriendschap die over twee jaar gedronken kan worden. 

Bron: ED/L1

Dossiers
Lees ook
Zelf wijn tappen bij nieuwe Rotterdamse wijnbar

Zelf wijn tappen bij nieuwe Rotterdamse wijnbar

Binnenkort opent de nieuwe wijnbar Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. Gasten kunnen hier zelf hun wijn tappen. Er zitten meer dan 70 wijnen in het assortiment en mensen kunnen kiezen tussen een slok, een heel of een half glas.

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken.

Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Welke wijn kies je bij een visgerecht? En welke wijn drink je bij een vleesgerecht of bij de barbecue? En welke wijn past goed bij een dessert? Met het nieuwe boek Wijnfestijn legt wijnkenner Maarten van den Dries uit welke wijn bij welk gerecht past.