Nederlandse wijnboeren hopen op een goed wijnjaar

Wijndruif_Pixabay

Foto: Pixabay

De Nederlandse wijnboeren hopen dat 2022 een goed wijnjaar wordt. De weersomstandigheden zijn tot nu toe erg gunstig, maar er kan nog veel gebeuren in de wijngaard. Denk aan flinke hagelbuien, ongedierte of veel neerslag.  Hoe verliep het jaar tot nu toe?

Wijnjaar 2022 loopt met veel droogte, hoge temperaturen en zelfs extreme hitte compleet anders dan vorig seizoen. Tot nu toe zijn de wijnboeren tevreden, ondanks dat sommige druiven zonnebrandschade hebben opgelopen door de hitte. Op veel plekken is inmiddels ook al de véraison (verkleuring) van de druiven begonnen.

Terugblik 2021 

Na een paar warme zomers was 2021 relatief koud en nat. De bloei in de wijngaard kwam pas laat op gang en veel wijnboeren hadden last van valse meeldauw. Dankzij de nodige zonuren in september konden de druiven toch nog wat rijpen en was de opbrengst uiteindelijk maar iets lager dan een jaar eerder.

Dit jaar zijn de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode een stuk gunstiger. Hoge temperaturen en veel zonuren zorgen voor een snellere groei dan normaal. 

Zonnebrandschade

Nederland is grofweg in drie temperatuurzones te verdelen: noord, midden (van Zeeland naar Noord-Overijssel) en zuid (van Brabant en Limburg naar de Achterhoek en Twente). Met name tijdens de extreme hitte half juli waren er landelijk grote verschillen. Zo was het op sommige dagen in Limburg bijna tien graden warmer dan in het noorden.

Op de warmste zomerdag van dit jaar, dinsdag 19 juli, lag de temperatuur landelijk tussen de 32℃ en 40℃. Dat heeft bij veel wijnboeren lichte zonnebrandschade veroorzaakt. Doordat de meesten voorzorgsmaatregelen hebben genomen is de schade beperkt gebleven. Sommigen een speciaal kalkmengsel dat het uv-licht weerkaatst gespoten, anderen hebben het ontbladeren van de wijnstokken uitgesteld, zodat de druiven in de schaduw bleven hangen.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Droogte

Opvallend is dat het dit seizoen extreem droog is. Maart en april waren zonnig, waardoor vroeg uitlopende rassen al enigszins last hadden van de nachtvorst in april. Daarna viel er tot half mei weinig neerslag. Hoewel oudere wijnstokken diep genoeg zijn geworteld om voldoende water en voeding binnen te krijgen, moest de nieuwe aanplant worden bewaterd om te overleven. Ook het ingezaaide groen tussen de stokken, dat belangrijk is voor de biodiversiteit en berijdbaarheid van de wijngaard, groeide minder snel.

In juni viel er eenmalig veel neerslag, waarbij een lokale hagelbui in Limburg enkele hectare wijngaarden beschadigde. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Daardoor kreeg valse meeldauw – in tegenstelling tot 2021 – weinig kans. Het gevolg: de meeste druivenranken stonden ongeveer een week eerder dan normaal in bloei.

Verwachte oogst

Hoe het seizoen dit jaar gaat eindigen blijft koffiedik kijken. Normaal gesproken begint de oogst in Nederland eind september of begin oktober. Vorig jaar was de start relatief laat in het seizoen vanwege de langzame groei en natte zomer. Wijnboeren die nu alvast een voorzichtige verwachting durven uit te spreken, denken dit jaar eind september te beginnen met de oogst. Maar met nog twee volle maanden in het verschiet, liggen er nog altijd veel risico’s op de loer. Van wespen en de suzuki-fruitvlieg tot mogelijke hagelbuien of opnieuw hitte.

VNWP logo

Dossiers
Lees ook
Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het jaar 2022

Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het jaar 2022

Op dinsdag 20 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2022. De award werd feestelijk uitgereikt met een spetterende finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy.

Drank in de media - week 37

Drank in de media - week 37

Boeren stappen over op wijn, grote verwachtingen voor wijnjaar 2022 en wijn bij de hutspot. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Succes voor Betuws Wijndomein bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Succes voor Betuws Wijndomein bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Het Betuws Wijndomein mag zich de grote winnaar van de Wijnkeuring van de Lange Landen noemen. Het wijndomein Erichem (Gelderland) ontving de meeste gouden en zilveren medailles. Wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen maken ook de beste parelrosé van Nederland en België. Daarnaast ontving Diederik wederom de titel ‘Beste wijngaardenier van de...