Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

4 november 2019 Pixabay
Foto: Pixabay

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De oorzaak? Het weer.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij de afname van de wijnproductie. Het voorjaar was te koud, de zomer te heet en september en oktober te nat. Voor de meeste wijnboeren zal de mindere oogst geen probleem zijn. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zegt tegen de NOS: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Niet alleen in Nederland viel de wijnproductie lager uit dan in 2018. Ook in andere landen zorgden de slechte weersomstandigheden voor een lagere productie meldt de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie schat de totale wijnproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Ook hier speelden de weer omstandigheden een rol. Met name de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers hadden last van het koude voorjaar en de warme zomer. Daarnaast speelt de uitzonderlijk hoge wijnproductie in 2018 een rol.

 

Altijd op de hoogte blijven?