Nevel Meander Beste bier van Nederland

28 mei 2021 Redactie BeverageNL

Het bier Meander van Nevel Artisan Ales uit Nijmegen is de overall winnaar van de zevende editie van de Dutch Beer Challenge en wint de Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021. De winnaar werd bekend gemaakt op 27 mei via een livestream op Facebook.

Nevel Meander behaalde een gouden medaille in de categorie ‘Sour/Brett’ bij de Dutch Beer Challenge. Van alle gouden medailles dit jaar kreeg het bier met de meeste punten. Nevel Meander mag zich een jaar lang ‘het Beste Bier van Nederland’ noemen.

Week van het Nederlandse Bier

De bekendmaking van de Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021 vond plaats tijdens de start van de negende editie van de Week van het Nederlandse Bier op 27 mei. Vanwege de coronacrisis gebeurde dat via een livestream. Marco Philipsen, algemeen directeur van Mitra Drankenspeciaalzaken en hoofdsponsor van de Dutch Beer Challenge, maakte de winnaar via Facebook bekend, samen met Fedor Vogel, voorzitter van de stichting Dutch Beer Challenge en Henri Reuchlin, de voorzitter van de Stichting Week van het Nederlandse Bier. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Nijmegen overhandigd aan de brouwers van Nevel Artisan Ales.

Meander

Meander van Nevel Artisan Ales heeft een zachte, zilte bite van rabarber, die zich subtiel weeft door de rode fruittoetsen van het zwarte bessenblad. Een wijnachtig, elegant en mineralig bier waarin veel te ontdekken valt. Meander heeft 16 maanden op eikenhouten vat gerijpt en heeft 5,9% ABV. Mattias Terpstra, hoofdbrouwer en co-owner van Nevel, omschrijft het bier als volgt: “Een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma's van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.”

91 winnende bieren

Op woensdag 22 april 2021 vond in Rotterdam de zevende editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 150 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 539 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De prijsuitreiking uitreiking vond vanwege corona jaar plaats via een livestream op 12 mei 2021. Aan de 60 winnende brouwerijen worden later dit jaar in totaal 26 gouden, 32 zilveren en 33 bronzen medailles uitgereikt, bij elkaar  dus 91 winnende bieren.

Altijd op de hoogte blijven?