Nieuwe druivenrassen in Nederland

Arina van Leenen van Betuws wijndomein Nederlandse wijn is in opkomst. Hiervoor worden veelal onbekende druivenrassen gebruikt, zoals Regent, Cabernet Cortis, Johanniter, Solaris of Souvignier Gris. Hoe zit dat nu met die onbekendere druivenrassen en waarom gebruiken de meeste Nederlandse boeren deze druivenrassen? Wat zijn de voordelen ervan? More than Drinks' Barbara Verbeek vroeg het aan Arina van Leenen van Betuws wijndomein.

"Tot het eind van de 20e eeuw werd wijnbouw in Nederland nauwelijks voor mogelijk gehouden, vooral niet boven de grote rivieren",  vertelt Arina. De komst van nieuwe druivenrassen bracht hier verandering in. Deze nieuwe druivenrassen zijn een paar weken vroeger rijp, wat wijnbouw in Midden en Noord-Nederland mogelijk maakt. Bijkomend voordeel is dat deze ook minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Duurzaamheid

Ook op het Betuws wijndomein groeien de nieuwe druivensoorten. Het uitgangspunt van Arina is om zo duurzaam mogelijk de wijn te verbouwen. Arina: "Dus zonder veel bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuur en de dieren die daarin leven. Onze wijngaarden staan vol met Johanniter, Regent, Solaris, Souvignier Gris, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis, Muscaris, Cabernet de Noir, Pinotin, Vilaris, Riesel, Palatina, Muscat Blue en Calardis blanc."

Op de wijngaard worden bepaalde rassen ingepakt om te voorkomen dat ze worden aangetast door de Suzuki vlieg. Dat werkt het beste volgens Arina. Ook lopen er Ouessant schapen en ganzen in de wijngaard. "De schaapjes zorgen op een natuurlijke manier dat de ondergroei en ontbladeren onder controle blijft",  vertelt Arina. "Ze bewerken de bodem en bemesten deze natuurlijk ook. Voor de loopeenden geldt hetzelfde, daarnaast eten ze insecten en slakken. Doel is diversiteit in ons ecosysteem te krijgen: een oase voor mens, dier en plant".

Meer weten over de nieuwe druivenrassen, de wijnen van Betuws wijndomein en Arina van Leenen? Lees dan het complete artikel in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een proefabonnement af!

 
Dossiers
Lees ook
Message in a bottle - Interview met Alain Jacobs

Message in a bottle - Interview met Alain Jacobs

In het eerste wijninterview met een wijnpersoonlijkheid wilde ik wel gelijk een heel bijzonder persoon. Lang hoefde ik niet na te denken, dat moest Alain Jacobs wel zijn! Fris, bescheiden, verstand van zaken, eerlijk en oprecht, gevoelig, grappig, oude generatie maar tegelijkertijd is hij ook de nieuwe generatie.

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

De Vinexpo Bordeaux, de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd, opent haar deuren van 13 t/m 16 mei 2019. Het vernieuwde evenement geeft prioriteit aan de kwaliteit, prestaties en relevantie van de inhoud van het aanbod.

Klanten HEMA maken zelf wijn

Klanten HEMA maken zelf wijn

HEMA zet vanaf deze week een unieke Spaanse rosé in het wijnschap: Juntos Rosé. In februari werd de samenstelling en smaak van deze wijn bepaald door twintig HEMA klanten onder leiding van de Spaanse wijnmaker Carlos Rubén en Harold Hamersma. Niet eerder bracht een grote Nederlandse retailer een wijn op de markt die volledig door een panel van consumenten...