Nieuwe Rotterdamse Cley Whisky

1 oktober 2018

_B7A2784Web In het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam is op vrijdag 28 september Cley Malt & Rye Whisky gepresenteerd. Deze nieuwe whisky is gemaakt op basis van mout en rogge en is, volgens de producent, gedistilleerd aan de hand van een recept uit de zeventiende eeuw.

Paul den Dulk, de bedenker van Cley Whisky, volgde vorig jaar de distillateursopleiding bij het Jenevermuseum en runt nu de Cley microdistilleerderij aan de Overschiese Kleiweg in Rotterdam. De basis voor de whisky is drie keer gedistilleerd in branderij De Gekroonde Brandersketel en vervolgens gelagerd op ex-bourbon vaten. Daarna heeft het distillaat nog een tweede lagering gehad op nieuw eiken vaten in de Cley microdistilleerderij. Volgens Den Dulk heeft de nieuwe whisky tonen van abrikozen, rozijnen, vanille en kokos. Cley whisky is gebotteld op een sterkte van 46% alcohol en 58% alcohol en vooralsnog alleen te koop bij het Jenevermuseum.

In oktober start Den Dulk ook met het stoken van een biologische single malt whisky. Dit distillaat moet eerst drie jaar rijpen voor het ‘whisky’ mag heten. Liefhebbers moeten daar dus nog even op wachten.

Altijd op de hoogte blijven?