Nieuwe voorzitter Slijtersunie: Petra de Boevere

Petra de Boevere

Geachte leden, beste collega’s,

Het is een eer unaniem voorgedragen te zijn door het bestuur als nieuwe voorzitter van de Koninklijke Slijtersunie. Ik kijk er naar uit de belangen van de branche te vertegenwoordigen want er is en blijft werk aan de winkel. We hebben het mooiste vak dat er bestaat. We verkopen gezelligheid en kwaliteit. En doen dat op een verantwoorde wijze.

In tegenstelling tot onze buurlanden mag sterke drank in Nederland enkel vanuit een slijtlokaliteit met vergunning verkocht worden. Dit is de reden dat we in Nederland ook meer specialisten hebben dan in onze buurlanden. Met onze vakkennis onderscheiden we ons van het grootwinkelgeweld. Om die positie in de markt te behouden in de toekomst moeten we ook blijven bewijzen dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Dus handhaven op leeftijd en focussen op verantwoord alcoholgebruik.

U wil natuurlijk wel weten wie ik ben. Velen van u zullen me kennen, velen ook niet. Mijn naam is Petra de Boevere, in 1993 begon ik na 10 jaar in de horeca werkzaam te zijn geweest mijn Slijterij in Breskens. In 2005 kwam ook mijn man in de zaak werken. We hebben samen twee zoons die inmiddels volwassen zijn.
In 2012 verhuisden we onze winkel van Breskens naar Sluis, sinds 2019 hebben we een tweede winkel in Terneuzen waar onze jongste zoon de scepter zwaait.

In 2003 was ik één van de eerste bloggers, ik deelde jarenlang als Meisje van de Slijterij mijn leven tussen flessen en verwierf daarmee wel wat bekendheid. In het verlengde daarvan schreef ik jarenlang columns in vakbladen, twee boeken over Social Media en ondernemen en gaf jarenlang ook lezingen in het land over dit onderwerp. Ik geloof in een netwerkeconomie. We moeten het samen doen. In de afgelopen 28 jaar zat ik in diverse besturen, was politiek actief en volgde alles wat met de branche te maken had op de voet. Ook pro-actief.

Als slijter in een grensregio weet ik als geen ander hoeveel impact accijnsverschillen met buurlanden op onze omzetten en bedrijfsvoering kunnen hebben. Op dit moment zitten we in de Belgische grensstreek aan de goede kant van de accijnsverschillen, aan de Duitse grens zitten collega’s juist aan de verkeerde kant. We moeten als branche de vinger aan de pols houden, blijven streven naar een gelijk speelveld.

Met de nieuwe alcoholwet, die naar verwachting in juli van kracht wordt, wordt ook het speelveld tussen on- en offline gelijker. Regels die in een fysieke winkel gelden gelden immers ook voor online winkels. De cowboytijd op internet lijkt voorbij. In het kader van het preventie-akkoord zullen we als alcoholverkopers de komende jaren regelmatig onder de loep komen te liggen van media en politiek.

Er is werk aan de winkel. En ik heb er zin in. Als de ledenvergadering akkoord gaat ben ik vanaf 17 mei de opvolger van Ron Andes en ik weet zeker dat ik hem best nog eens mag bellen. Ik hoop u allen te ontmoeten op één van de beurzen die ongetwijfeld weer gaan plaatsvinden.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 150.

Klare Taal 150

Dossiers
Lees ook
Bierboetiek de Zythotheek

Bierboetiek de Zythotheek

Bierboetiek de Zythotheek in Valkenburg aan de Geul, is een winkel met ruim 2000 bieren uit binnen en buitenland. Zythotheek voert een brede range speciaalbieren waarin alle bierstijlen aan bod komen. Je kunt bij hen terecht voor mooie klassiekers en de nieuwste craft bieren.

Slijterij Proef Beleef & Geniet

Slijterij Proef Beleef & Geniet

Inge ten Dolle is eigenaresse van Slijterij Proef Beleef & Geniet in Winterswijk, een drankenspeciaalzaak met een ruim assortiment en gespecialiseerd in single malt whisky. Er is ook een ruime keuze in wijnen, diverse portsoorten en gedistilleerde dranken.

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze

Vanwege de risico's van alcoholhoudende drank voor jongeren dienen alle betrokken ketenpartners ervan op de hoogte zijn dat er een leeftijdsgebonden product wordt verhandeld en dat bij aflevering de leeftijd van de koper gecontroleerd moet worden.