Beeld: NatureFriend via Pixabay

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken. 

Aanleiding voor de moties is de oproep vanuit de Europese Commissie die eerder in mei pleitte voor een organic action plan in elke lidstaat.

Het convenant uit de motie houdt in dat supermarkten gebruik moeten maken van actieve voorlichting, meer schapruimte en een breder biologisch assortiment. Tjeerd de Groot (D66) en Derk Boswijk (CDA) pleiten op die manier voor meer aandacht voor biologisch in de winkel. Volgens de Kamerleden dragen Europese supermarkten een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de producten die ze verkopen. Uit eerdere pilots met biologische voeding op de winkelvloer is gebleken dat supermarkten een grote rol spelen in de keuze van consumenten, schrijft Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector, in een persbericht over de moties  

De Tweede Kamer steunt ook het voorstel dat biologische teelt wordt opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Nederland is het enige land in de EU dat geen budget reserveert voor biologische landbouw in het huidige GLB, aldus het CDA en D66. Als de motie wordt doorgevoerd, hebben biologische boeren automatisch recht op de basispremie en alle eco regelingen. Dit ontlast boeren op administratief vlak. Gevolg is ook dat er extra geld beschikbaar komt voor samenwerkingen en doorontwikkeling op verduurzaming. Een extra stap zetten zal aantrekkelijker voor partijen zijn omdat, bijvoorbeeld een aanvullend keurmerk, geen extra geld zal kosten. 

In het persbericht van Bionext zegt directeur Michaël Wilde dat het lang geleden is dat de biologische sector zoveel steun kreeg. “Het betekent dat boeren ‘die goed bezig zijn’ eindelijk financieel worden beloond, dat de consument meer keuze krijgt in het biologische aanbod en dat Nederland, die nu flink achterloopt, weer mee kan komen in de Europese groeicijfers. Keuzes die passen bij de Europese ambitie om naar 25% biologisch te groeien, waarbij zowel vraag als aanbod wordt gesteund, zodat de sector evenwichtig kan groeien.”

Naast de convenant en het GLB is ook de motie aangenomen voor het gebruik van biologische bollen en perkgoed en het gebruik van groene laag-risico middelen.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?