Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

19 november 2020 Foodlog
Foto: Pxhere

Per 1 januari 2021 zijn 100 Europese producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) ook in China wettelijk beschermd tegen misbruik en namaak. Dat is het resultaat van de "eerste economische en commerciële deal ooit gesloten" tussen de EU en China, aldus EU-rapporteur Iuliu Winkler.

Het Europees Parlement bekrachtigde vorige week het akkoord met een resolutie. Omgekeerd genieten 100 Chinese producten voortaan dezelfde bescherming in Europa.

Na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is China de op 2 na grootste bestemming voor Europese agrofoodproducten. In 2019 exporteerde de EU voor €14,5 miljard aan met name wijnen, sterke dranken en landbouwproducten naar China. Overigens bleken de Chinezen 'fervente naäpers' van die producten, schrijft Boerenbusiness. "In 2018 en 2019 was echter 80% van de Europese inbeslagnames van nagemaakte goederen afkomstig uit China," staat in de resolutie. Dat kostte de Europese producenten zo'n €60 miljard.

Op de eerste lijst (de komende jaren komen er nog 175 producten bij) staan 53 beschermde wijnen, waarvan 19 uit Frankrijk en 14 uit Italië. Ook de Italiaanse Parma-ham en wel 7 soorten Italiaanse kaas (waaronder de Mozzarella di Bufala Campana, ofwel 坎帕尼亚水牛马苏里拉奶酪) mogen op bescherming rekenen. Net als 12 soorten sterke drank, van wodka tot ouzo. In die categorie bevindt zich ook het enige Nederlandse product op de lijst, al moeten we die 'eer' delen met de Belgen, Fransen en Duitsers. Ook zij maken 仁内华: jenever.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?