Omzet foodwinkels blijft relatief hoog in het derde kwartaal

3 november 2020
Foto: Pixabay

De detailhandel heeft in het derde kwartaal van 2020 9,2 procent meer omgezet dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van foodwinkels blijft relatief hoog.

Volgens het CBS is de toename van 9,2 procent de sterkste sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. "Het volume nam met 7,3 procent toe. De internetverkopen stegen met bijna 40 procent vergeleken met een jaar eerder, minder sterk dan in het tweede kwartaal (55 procent). De ondernemers in de detailhandel zijn optimistisch over de ontwikkeling van de omzet in het vierde kwartaal", aldus het CBS. 

Foodwinkels

De maatregelen tegen het coronavirus hebben in het derde kwartaal een uiteenlopend effect gehad op de detailhandel. Hoewel de horeca weer open was, bleef de omzet van de foodwinkels relatief hoog. "In de foodsector was de omzet in het derde kwartaal van 2020 6,4 procent hoger, in het tweede kwartaal was dat 7,5 procent. Bij de supermarkten nam de omzet met 6,0 procent toe. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook sterk onder de corona-omstandigheden, in het derde kwartaal werd met 9,2 procent de grootste stijging bereikt sinds de start van de meting in 2005."

Optimisme

Ondernemers in de detailhandel zijn volgens het CBS optimistisch over de omzet. "Per saldo 18,5 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin oktober dat de omzet het vierde kwartaal zal toenemen. Zo verwachtte het merendeel van de ondernemers dat de omzet gelijk blijft (51,6 procent) of zelfs toeneemt (33,5 procent)."

Voor personeelssterkte en het economisch klimaat geldt dat minder. "Zo verwachtte per saldo 0,8 procent dat de personeelssterkte afneemt. Daarnaast ging per saldo 5,5 procent uit van een verslechtering van het economisch klimaat in het vierde kwartaal", aldus het CBS.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?