Ontdek wijnland Kroatië

15 oktober 2019

Kroatië is een bekend vakantieland, maar het is ook een wijnland. Toch zijn de Kroatische wijnen bij de meeste wijndrinkers onbekend en zijn de wijnen nu pas in opkomst. De vier belangrijkste wijngebieden zijn Istrië, Slavonië, Zagorje en in het zuiden Dalmatië. Samen met wijnimporteurs Mario Pranic en Diederik Swart bezocht More than Drinks!'s Barbara Verbeek de drie noordelijke gebieden.

Slavonië ligt in het binnenland van noord-oost Kroatie. Het gebied heeft zijn eigen authentieke druivenrassen zoals de graševina voor witte wijn en de frankovka voor rosé en rood. De graševina pakt 75 procent van de markt en is vooral populair in Japan vanwege het natuurlijke umami mondgevoel. Ook bij de bewoners van Slavonië is de wijn populair. "Na een dag werken, drinken we altijd een glas graševina om de dag af te sluiten", zegt wijnmaakster Ivana Nemet van PP Orahovica. 

In Zagorje bezoekt Barbara het ecologische wijnhuis Bolfan in het dorpje Hrašćina. Op de 20 ha eigen wijngaard wordt op biodynamische wijze geteeld en verwerkt. Dit betekent dat er geen pesticiden toegevoegd worden aan de wijngaarden. Bolfan maakt Bolfan maakt allerlei verschillende stijlen wijnen van allerlei
herkenbare Europese druivenrassen. Bijvoorbeeld de Orange wijn van 95 procent pinot sivi, een witte wijn die gemaakt wordt als een rode wijn.

De reis door Kroatie eindigt in Istrië bij wijnhuis Kabola in de buurt van het dorp Momjan. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1881 en ging de afgelopen jaren over van biologisch naar ecologisch. Kwaliteit staat voorop bij het wijnhuis. De eigenaar Marino Markežić: “We leven zoals mijn ouders en voorouders. Dat betekent dat we bij Kabola werken zonder pesticiden en met authentieke druivenrassen zoals bijvoorbeeld de teran."

Meer weten over de wijnen van Kroatië? Lees dan het complete artikel in More than Drinks! 4-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af! 

 

Altijd op de hoogte blijven?