Overeenkomst AB InBev en BayWa voor zonne-energie

Bierbrouwer AB InBev het een overeenkomst gesloten met BayWa r.e., een ontwikkelaar van hernieuwbare energie. Het doel is om alle brouwerijen van AB InBev in West-Europa met 100% hernieuwbare elektriciteit afkomstig van zonne-energie te laten bouwen. BayWa r.e gaat twee zonne-energieparken ontwikkelen in Spanje, die een gecombineerde productie van bijna 200 megawatt moeten leveren, waarvan AB InBev meer dan 130 megawatt geleverd krijgt. De overeenkomst, Virtual Power Purchase Agreement (VPPA), heeft een looptijd van 10 jaar.  De overeenkomst is volgens AB InBev de grootste pan-Europese zakelijke overeenkomst voor zonne-energie.

De zonnestroomparken

Een van de nieuwe zonnestroomparken in Spanje krijgt de naam Budweiser Solar Farm. Dit park gaat 250 gigawattuur duurzame elektriciteit per jaar leveren aan de veertien brouwerijen in West-Europa, waaronder de brouwerijen in Nederland, in Dommelen en Arcen. Dit is voldoende om het equivalent van 670.000 Europese woningen of 100.000 stadionvoetbalwedstrijden, per jaar van stroom te voorzien.

BayWa r.e. neemt de nieuwe zonneparken naar verwachting 1 maart 2022 door BayWa r.e. in gebruik. Voordat deze zonnecentralen operationeel zijn, voorziet BayWa r.e. de brouwer van 75 gigawattuur Garanties van Oorsprong uit haar windmolenpark ’La Muela’ in Zaragoza, Spanje. Alle bieren van AB InBev in Nederland worden al sinds 2017 volledig gebrouwen met hernieuwbare elektriciteit, afkomstig van waterkracht. Dit wordt nu omgezet naar zonne-energie.

Over Bierbrouwerij AB InBev

Bierbrouwerij AB InBev is onder meer bekend van merken als Bud, Hertog Jan, Jupiler, Leffe, Dommelsch en Corona. Bij de brouwer werken in Nederland ruim 500 werknemers. Bierbrouwerij AB InBev is onderdeel van het beursgenoteerde AB InBev. AB InBev is met ruim 500 merken en zo’n 200.000 medewerkers in meer dan 100 landen actief. Wereldwijde merken van AB InBev zijn Bud, Corona en Stella Artois.

 

 

Dossiers