Prosecco-regio op Werelderfgoedlijst

12 juli 2019
Foto: Prosecco-wijngaard in Veneto, Pixabay

De Prosecco-regio in het noordoosten van Italie is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat besliste de Werelderfgoedcommissie tijdens de bijeenkomst in Bakoe. "Enorm tevreden en enorm blij", regeren ze bij het Consortium Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore. Het consortium zet zich al sinds 2008 in om op de lijst te komen. In een eerdere nominatieronde lukt het niet om de regio op de lijst te krijgen.

De regio wordt toegevoegd aan de categorie 'cultureel landschap'. In de wereld staan slechts negen andere locaties. Op deze lijst staan onder andere de Champagne-regio, Tokaj in Hongarije, Alto Douro in Portugal en  in Italië Langhe Roero en Monferrato. De opname op de werelderfgoedlijst betekent dat dit gebied vanwege de unieke waarde wordt beschermd, bewaard en overgedragen aan toekomstige generaties

De blijdschap wordt gedeeld door de president van de regio Veneto, Luca Zaia. "Overwinning!", twitterde hij. "De Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene zijn Unesco werelderfgoed."

Altijd op de hoogte blijven?