Social selling - in 60 minuten - Djoea van Zanten

15 april 2019

Social selling gaat over het online opbouwen van relaties, waarin jij zelf de hoofdrol speelt. Niet je logo, je product of je functie, maar jij. Dus: wie ben je en wat is jouw verhaal?

Onze telefoon is de afstandsbediening van ons leven geworden. We beheren er onze relaties, agenda, geldzaken en documenten mee. De wereld in onze broekzak dus, waarmee vrijwel alles beschikbaar is op het moment dat we dat wensen. Dat betekent dat potentiële klanten steeds minder openstaan voor bezoekjes, mails of telefoontjes van verkopers. Men weet je wel te vinden wanneer ze je nodig hebben. Lastig? Niet voor wie de nieuwe ontwikkelingen omarmt. Via social selling kun je namelijk slim en effectief contact leggen, relaties opbouwen en tot zaken komen.

Djoea van Zanten legt in een handzame pocket uit waarom social selling van cruciaal belang is. “De meeste bedrijven kunnen zich tegenwoordig niet meer wezenlijk onderscheiden met hun product of dienst. Wat écht het verschil maakt, is jouw verhaal. Dat is het volstrekt unieke deel waarmee je klanten zich kunnen verbinden.”

Van Zanten adviseert een duidelijke doelstelling te formuleren, een doelgroep te kiezen en de ideale klant te beschrijven. Van die ideale klant maak je vervolgens een fictief profiel, een zogenaamde persona. Daarna denk je na over je belofte. Welke oplossing bied jij voor het probleem van je persona? Dat is geen product of dienst, maar een concreet resultaat. De belofte gaat om het resultaat; je product is slechts het doel om dit te bereiken.

Wanneer je al deze zaken helder hebt, ga je je richten op de social media waarop jouw doelgroep actief is. Social selling draait namelijk om het bouwen van (persoonlijke) relaties met behulp van social media. En dat doe je, net als in het echte leven, door actief te communiceren: content delen, berichten sturen, liken en reageren. Om relaties te bouwen, moet je je regelmatig verdiepen in de klant.

Voor wie al langer voornemens is (ook) zakelijk actief te worden op social media maar niet goed weet hoe je dat aanpakt of wat het kan brengen, is ‘Social Selling’ een nuttig boek. De auteur zet je aan het denken over je contentstrategie en het belang van online zichtbaarheid. Interessant om daarbij steeds in je achterhoofd te houden dat mensen inderdaad zaken doen met mensen. Om het boek te lezen, hoef je je telefoon overigens niet lang aan de kant te leggen: binnen een uur heb je het zeker uit.

Social selling - in 60 minuten is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Social Selling - in 60 minuten  | ISBN: 9789461262721 | Prijs: € 12,50,-

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?