Retailsector blij met Steunakkoord 2.0 vastgoed

viswinekl pastoor_henk riswick

Foto: Henk Riswick

De retail- en de vastgoedsector komen na na weken van onderhandelingen met het Steunakkoord 2.0. Dit akkoord geeft vooral de retailers handvatten om tot afspraken met verhuurders te komen. De Retailsector is zeer tevreden met de afspraken. Dat meldt Detailhandel Nederland op de website.

De belangrijkste afspraak in het akkoord is het voorstel om de huur voor de maanden april en mei voor de helft kwijt te schelden en de huur van juni voor de helft uit te stellen naar volgend jaar. De afspraken blijven echter maatwerk tussen verhuurder en huurder en kan daarom niet als algemene regel gelden voor alle partijen. Veelal zijn er ook aanvullende/alternatieve (maatwerk)afspraken.

Houvast

“We zijn bijzonder blij met deze uitkomst. Het geeft lucht èn richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting van de juni maand. Veel retailers zitten hier op te wachten,” aldus Jan Meerman van Detailhandel Nederland op de website van de organsatie.

Het akkoord geeft niet alleen een richtlijn voor gesprekken tussen huurders en verhuurders. Ook roept het alle belanghebbenden binnen de retailsector op om zo constructief en oplossingsgericht mogelijk samen te werken. Zo wil de retail- en vastgoedsector "de leefbaarheid van binnensteden en centrumgebieden én de unieke fijnmazige winkelstructuur van Nederland te beschermen". Daarnaast willen ze dit onderwerp zo veel mogelijk (politieke) aandacht geven.

Blijf elkaar steunen

“Met dit akkoord houdt het niet op", vervolgt Meerman. "Het is belangrijk dat we elkaar blijven steunen. Het zoeken naar oplossingen gedurende deze crisis moeten we als marktpartijen echt samen doen door gezamenlijke verantwoordelijkheid. We doen dan ook een dringende een oproep aan partijen die nog niet voldaan hebben aan onze belangrijkste afspraken over kwijtschelding en opschorting. Onzekerheden zijn voorlopig nog lang niet verdwenen en de retail voelt nog lange tijd de gevolgen van de anderhalve meter economie. We hebben elkaar èn de overheid daarom keihard nodig om het perspectief voor de retail zo optimaal mogelijk te organiseren.”

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN), Vastgoed Belang, vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, VastGoedOverleg (VGO), INretail en Detailhandel Nederland ondertekenden het Steunakkoord 2.0. Overheid en banken ondersteunen het akkoord en hebben maatregelen getroffen om ondernemers en bedrijven te ondersteunen.

Bron: Detailhandel Nederland

Dossiers
Lees ook
Protocol voor de anderhalvemeter samenleving

Protocol voor de anderhalvemeter samenleving

De SlijtersUnie adviseert leden om het door Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN) opgemaakte protocol te volgen:

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...