Royal Swinkels Family Brewers neemt minderheidsbelang in Georgische brouwer

8 augustus 2019

Royal Swinkels Family Brewers heeft een minderheidsbelang van 40 procent verworven in de Georgische brouwerij Argo, een van de vier leidende brouwerijen in Georgië. Met deze investering bouwt het familiebedrijf haar huidige marktaandeel van 15 procent in de Georgische markt verder uit.

Het Nederlandse bedrijf was al actief op de Georgische markt. In 2016 sloot Royal Swinkels Family Brewers een licentieovereenkomst met de Georgische brouwerij Zedazeni voor het Bavaria-merk. Een jaar, in 2017, sloot het bedrijf ook een licentieovereenkomst af met Argo voor het merk Hollandia.

Met het minderheidsbelang geeft Royal Swinkels Family Brewers verder invulling aan haar groeistrategie. Al vele jaren is export vanuit Nederland en België van verschillende biermerken uit het portfolio een belangrijke groeipijler onder de strategie van het bedrijf. Daarnaast wil de brouwer in een aantal belangrijke markten haar groei versnellen met lokale productie. Het minderheidsbelang in Argo onderstreept deze strategie en versterkt het lange termijn belang van Royal Swinkels Family Brewers in Georgië. Het minderheidsbelang in Argo geeft de mogelijkheid een meerderheidsbelang te verwerven. Georgië wordt hiermee op termijn een nieuwe thuismarkt voor Royal Swinkels Family Brewers.

Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers: “Dit is wederom een goede stap in onze groeistrategie. Georgië is een markt met groeipotentieel voor onze merken. Mede door de opkomst van het toerisme zal de biermarkt zich verder positief blijven ontwikkelen. Daarnaast heeft het land een interessante ligging op de grens van Europa en Azië, waardoor het goede exportmogelijkheden biedt."

Vasili Sulkhanishvili, CEO van Argo, vult aan: “Georgië kent een groeiende en dynamische biermarkt. De uitbreiding van de samenwerking met Royal Swinkels Family Brewers geeft ons de kans om hier een nog grotere rol in nemen.”

In 1994 begon de Castel Brewery met het brouwen van het eerste nationale biermerk van Georgië, Argo. Inmiddels heeft de brouwerij, nu ‘The Argo Brewing Company’ geheten een portfolio van vier bieren: het gelijknamige Argo, Herzog, het nummer één tapbier in Georgië, Hollandia via de licentie met Swinkels Family Brewers, en König Pilsener. Er zijn 335 mensen werkzaam en de brouwerij heeft een productiecapaciteit van 1 miljoenhectoliter. Naast Royal Swinkels Family Brewers hebben de heer Sulkhanishvili en Coca-Cola een belang in de brouwerij.

Altijd op de hoogte blijven?