Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

Blurring_Klare Taal 146

In de door de regering voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet is op aandringen van de SlijtersUnie een verbod opgenomen op ‘digitale blurring’. Bestellingen van sterk alcoholhoudende dranken of producten die behoren tot een slijterslokaliteit, mogen alleen worden gedaan op een website die geen andere producten aanbiedt.

Uit de reacties op de internetconsultatie van dit wetsvoorstel is gebleken dat er een ongelijke situatie bestaat voor online slijterijen en fysieke slijterijen. In fysieke slijterijen mag naast sterk en zwak alcoholhoudende drank, alleen alcoholvrije dranken en aan het slijtersbedrijf gerelateerde producten, zoals bepaald in het Besluit aanvulling omschrijving slijtersbedrijf, worden verkocht. Voor online slijterijen was dit niet geregeld, waardoor er thans websites zijn die levensmiddelen en sterk alcoholhoudende drank tegelijk aanbieden. Consumenten kunnen deze producten in één keer bestellen en afrekenen en krijgen deze dan ook gezamenlijk afgeleverd. De regering vindt dit een onwenselijke situatie.

Voor alle slijterijen is het belangrijk dat er geen andere producten dan dranken en aan het slijtersbedrijf gerelateerde producten worden aangeboden, om te voorkomen dat mengformules ontstaan die de aanschaf van sterk alcoholhoudende drank toegankelijker maken. Dit om de aankoop van sterk alcoholhoudende drank bewust te laten plaatsvinden. Om die reden regelt dit wetsvoorstel dat ook bij online slijterijen, geen andere producten dan bij fysieke slijterijen mogen worden aangeboden. Hiermee wordt een gelijk speelveld voor fysieke en online slijters gecreëerd. Deze wijziging zal gevolgen hebben voor voornamelijk de grote ketensupermarkten, waar het thans mogelijk is om online op één website in één bestelling levensmiddelen en sterk alcoholhoudende drank te kopen. Naar verwachting zal het nog geruime tijd duren voordat het voorstel door de beide Kamers is aangenomen. We houden u hiervan op de hoogte. 

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 146.

Lees ook
Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de slijters om met de coronacrisis?

In memoriam Joop Holsteijn

In memoriam Joop Holsteijn

Op 12 december 2019 is op 93-jarige leeftijd in Donderen overleden Eltjo Pieter Holsteijn, Joop. Hij is per 7 november 1977 benoemd tot erelid van de Koninklijke SlijtersUnie, toen nog geheten Verenigde Nederlandse Slijters (VNS). De onderscheiding was verleend als bewijs van dank en erkentelijkheid voor veelvuldige en waardevolle diensten aan de VNS.

Wijnen enzo in Hooglanderveen

Wijnen enzo in Hooglanderveen

Marcel Meulenbeld is eigenaar van Wijnen enzo in Hooglanderveen, een drankenwinkel waar het voor 98% procent om wijn draait. Marcel importeert bijzondere wijnen uit heel Europa, heeft achter in zijn winkel een proeflokaal en levert aan horeca en sportkantines.