Sluiten van de horeca en geen alcoholverkoop na 20.00: Hoe staat het ervoor?

20 oktober 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen heeft de overheid de maatregelen aangescherpt. Vanaf 14 oktober om 22.00 geldt er een gedeeltelijke lockdown. De horeca heeft opnieuw de deuren moeten sluiten en na 20.00 mag er geen alcohol meer verkocht worden. Hoe gaat dit een week na de maatregelen?

Dat de horeca opnieuw de deuren moet sluiten is een hard gelag. Vooral omdat de meeste ondernemers de regels goed volgden. Dat werd ook benadrukt tijdens de persconferentie. Toch moet de horeca sluiten omdat de overheid het aantal contactmomenten en reisbewegingen wil beperken. Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betekent het opnieuw sluiten van de horeca een doodsteek voor veel bedrijven. 

Kort geding

De Haagse bodega De Posthoorn laat het er niet bij zitten en heeft een kort geding aangespannen. Hij krijgt daarbij steun van andere horecaondernemers vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik denk dat we nu een keer stelling moeten nemen", zegt eigenaar Michael Meeuwisse. In Duitsland spande de horeca ook een zaak aan. Zij kregen gelijk van de rechter.

Maatwerk

De grote bierbrouwers Heineken, Grolsch en AB InBev laten weten dat zij de horeca blijven steunen. Dit wordt dit keer maatwerk in plaats van een regeling voor alle klanten zoals in het voorjaar. Niet al het teruggehaalde bier zal vergoed worden en de brouwers kijken per geval of er een financiële regeling getroffen moet worden, vertellen de brouwers aan Nu.nl.

Alcoholverbod

Naast het sluiten van de horeca mag er na 20.00 's avonds geen alcohol meer verkocht worden. Voor de supermarkten is dit lastig meldt het CBL. Aan de ene kant willen ze zo lang mogelijk open zijn om klanten tijd en ruimte te bieden om hun boodschappen te doen, maar aan de andere kant willen ze ook geen discussie. Verschillende supermarkten hebben er daarom toch voor gekozen om de deuren om 20.00 te sluiten.

Online boodschappen

Het verkoop verbod geldt ook voor de online boodschappen. Na 20.00 ,mogen supermarkten geen alcohol meer bezorgen. Het CBL waarschuwde al dat supermarkten tijd nodig hebben om hun bezorgsystemen hier op aan te passen. Online supermarkt Picnic heeft inmiddels het bestelsysteem aangepast. Klanten die alcohol bestellen en een bezorgmoment na 20.00 kiezen krijgen een melding. 

Slijter

Ook voor slijters geldt dat zij na 20.00 geen alcohol meer mogen verkopen. Ook valt voor de slijter de leveringen aan de horeca weg. Radio 1Twente Enschede spreekt daarover met slijterij Berendsen. Voor hem zijn ook de leveringen aan de horeca weggevallen. Hij merkt wel dat klanten kiezen niet meer drank kopen, maar wel voor betere kwaliteit kiezen.

Daarnaast is er ook de regel dat supermarkten en andere winkels voor levensmiddelen speciale winkeltijden vaststellen waarop zij alleen open zijn voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. De Koninklijke Slijtersunie stelt op de website dat een slijterij onder de categorie van ‘andere winkels voor levensmiddelen’ valt, En dus ook voor slijter de verplichting geldt om speciale winkeltijden vast te stellen voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

 

Altijd op de hoogte blijven?