Eerste stedelijke wijnmakerij in Brussel

28 mei 2019 Pixabay

In Brussel is de eerste stedelijke wijnmakerij van België gevestigd. Ondernemer Thierry Lejeune opende daar Gudule Winery Brussels. Een wijngaard is er niet. Lejeune koopt de druiven bij bevriende wijnboeren. Dat meldt het Nieuwsblad.

De naam Gudule verwijst naar Goedele, de beschermheilige van Brussel. Zo wil Lejeune de verbinding met Brussel nog verder verduidelijken. "De stad verenigt ideeën, wijn verenigt mensen. Zo zien we dat bij Gudule. Volgens ons ontstaat hieruit een nieuw geheel in het unieke terroir dat Brussel is. Wij zijn een stedelijke wijnkelder in een stad in volle beweging, in deze bijzondere biotoop die zintuiglijke ervaringen ten top drijft. De wijnen die wij samenstellen, zijn wijnen die mensen samenbrengen", staat er op de website te lezen.

Lejeune maakt biologische wijn. Hij probeert de productie zo duurzaam mogelijk te houden. "Hier in het centrum van de hoofdstad streven we er ook naar om afval en bijproducten maximaal te herwaarderen, in nauwe samenwerking met onze partners. Kringloopeconomie in actie."

In het assortiment zitten vijf wijnen, gemaakt van elf verschillende druivensoorten. Er zijn twee witte wijnen 'Afterwork en Terrasse' en 'Soirée à l’Opéra', twee rode wijnen 'Retour du Marché' en 'Dîner en Ville' en één rosé 'Après-midi au Parc'.

Altijd op de hoogte blijven?