Stefano Spelta wint online ronde oneUNIT-cocktailcompetitie

Stefano Spelta_One UNit

Foto: SpiritsNL

Stefano Spelta, bartender en instructeur bij de European Bartender School, heeft de online ronde van de oneUNIT-cocktailcompetitie gewonnen. Hiermee kwalificeert hij zich voor de grote oneUNIT-finale op de Horecava in 2021.

Met de oneUNIT-campagne richten SpiritsNL en de Nederlandse Bartenders Club (NBC) zich op verantwoord drinken en het vergroten van kennis in de cocktailbranche. Bartenders slaan de handen ineen om cocktails te shaken met één unit alcohol: 12,5 ml. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid alcohol in een glas bier of wijn. Er worden competities en bijeenkomsten georganiseerd waarin laag-alcoholische cocktails centraal staan. Daarnaast focust oneUNIT zich op verantwoordelijkheden van barpersoneel en regelgeving over alcoholgebruik.

Crowd pleaser

Spelta won de wedstrijd met zijn zogeheten crowd pleaser, die onder meer gin, versgeperste paprika- en mandarijnensap bevat. "Een friszoete cocktail met een ronde smaak waarin het citroenpeper een goede kick geeft", vertelt juryvoorzitter Mads Voorhoeve. "Ook het concept is goed: de cocktail is zeer toegankelijk, maar niet saai. Je hebt niet door dat deze weinig alcohol bevat."

Bij de jury scoorde hij veel bonuspunten door zijn cocktail op Instagram goed te promoten. Zo daagde hij collega’s uit om eveneens drankjes te maken met een beperkte scheut gin. ‘Goede promotie van de oneUNIT-campagne', aldus juryvoorzitter Voorhoeve.

Online competitie

One Unit online competitie

Foto: SpiritsNL

Door de coronamaatregelen zaten afgelopen maanden veel bartenders noodgedwongen thuis. Voor hen organiseerde voorlichtingscampagne oneUNIT een online competitie waarin zij meedingen naar een plek in de grote finale op de Horecava in 2021. Via het videoplatform Zoom gingen zij de strijd met elkaar aan met eigen gemaakte signature cocktails. Daarvoor kregen zij acht minuten de tijd om niet alleen hun cocktail te maken, maar ook uitleg te geven over het achterliggende concept. Hoe stimuleert jouw cocktail verantwoord drinken? Voorafgaand stuurden zij digitaal een concept en recept in. De belangrijkste voorwaarde: creëer een cocktail die slechts één standaardglas alcohol bevat.

Volgens bartender Spelta zijn laag-alcoholische cocktails ‘een ideale oplossing’ voor mensen die van hun drankjes willen genieten zonder overmatig te drinken. "Tegelijkertijd leveren ze ook voor de bar meer geld op. Doordat gasten langer van hun avond kunnen genieten, blijven ze langer binnen. Een win-winsituatie."

Top 6 

Zo’n dertig bartenders hadden zich aangemeld voor de online competitie. Na een voorselectie bleef er een top zes over voor de online finale. Naast Stefano Spelta hielden ook onder meer bartenders Dimitar Vassilev, Alice Razzi en Romy Heijkoop een online pitch. De jury, naast Mads Voorhoeve bestaande uit Raysa Straal (winnares oneUNIT-competitie 2020) en Jonathan Simpson (organisator, marketingmanager), maakten de cocktails ter plekke na. 

Komende maanden worden nieuwe rondes georganiseerd in aanloop naar de oneUNIT-finale 2021. Eerder won bartender Cécile Fayn een ronde die volledig in het teken stond van Internationale Vrouwendag.

 

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Nieuwe cao Drankindustrie en de Groothandel in Dranken van kracht

Nieuwe cao Drankindustrie en de Groothandel in Dranken van kracht

De nieuwe cao voor de Drankindustrie en de Groothandel in Dranken is ingegaan. Op 20 augustus is de cao gepubliceerd in de Staatscourant. Dat meldt SpiritsNL op de website.

Drankenindustrie vraagt om uitstel accijns

Drankenindustrie vraagt om uitstel accijns

Vanwege de coronacrisis is de horeca momenteel geslpten. Dit heeft ook effect op de drankensector. Daarom hebben ze in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) gevraagd om een tegemoetkoming. Namelijk om de jaarlijkse alcoholaccijnzen en zogeheten verbruiksbelasting uit te stellen. Eerder werd voor de getroffen horeca...

Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Op de Horecava heeft bartender Raysa Straal de tweede oneUNIT cocktailcompetitie gewonnen. Deze competitie is tevens de start van het vervolg van de bewustwordingscampagne onder Nederlandse bartenders. Het doel is om barpersoneel te wijzen op verantwoord alcohol schenken. In het kader van deze campagne worden in 2020 verschillende nieuwe competities...