Foto: Unsplash

In Limburg vindt op 27 en 28 oktober de vijfde editie van het whisky-evenement Spirits of Maastricht plaats. Tijdens dit event -  waar alles draait om de betere whisky’s en andere exclusieve spirits - staat het verhaal van de whisky centraal. 

Elke whiskyfles heeft haar eigen bijzondere verhaal. Bijvoorbeeld Sinatra Select van Jack Daniel's. De legendarische zanger Frank Sinatra was een grootliefhebber van de whisky van Jack Daniel’s. Hij begon daarmee in de jaren veertig toen hij voor de zware opgave stond zijn liefdesverdriet te overwinnen en bleef het merk altijd trouw gebleven. Toen zijn stem er in 1998 voorgoed mee ophield, gaven zijn nabestaanden hem een fles Jack Daniel’s mee. Als eerbetoon aan de zanger bracht Jack Daniel’s een speciale versie van zijn Tennessee Whisky, genaamd Sinatra Select, op de markt. De gedurfde, soepele eigenschappen van de Sinatra Select zijn afkomstig van de speciaal gemaakt Sinatra-vaten, waarin een deel van de whisky is verouderd. 

Deze verhalen komen terug tijdens The Spirit of Maastricht dat dit jaar voor het eerst over twee dagen plaatsvindt. Op zondag 27 oktober 2019 is dit event geopend voor alle bezoekers. Op maandag 28 oktober krijgt het evenement een vervolg in de vorm van een extra beursdag voor het bedrijfsleven. Het gaat om een besloten B2B-setting, voor representanten uit het bedrijfsleven en de horeca. De gewijzigde opzet van het whiskyfestival komt ook tot uitdrukking in de nauwe samenwerking met BBB Maastricht. De beurs wordt gehouden in COMPLEX Maastricht. 

Tijdens The Spirit of Maastricht worden meer dan 600 fraaie whisky’s en bijzonder spirits gepresenteerd. Onder de importeurs die dit jaar naar Maastricht komen, bevindt zich onder meer A Brand New Day. Behalve de Jack Daniel’s Sinatra Select vertegenwoordigt dit huis ook Glendronach, een van de oudste whisky- distilleerderijen van Schotland, en BenRiach in Speyside, het gebied waar bij benadering de helft van alle malts vandaan komt. Whisky-liefhebbers raken niet uitgesproken over de schoonheid van deze streek. André Kerstens geeft acte de présence met onder meer een rye whiskey uit de Verenigde Staten, maar ook met de Tokinoka Blended Whisky, van White Oak, de eerste whisky distillery in Japan. Ook Bacardi-Martini komt naar Maastricht, inclusief het hele assortiment van deze drankengigant. Een greep uit de merken: Alberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla, The Deveron en Dewar's.

Daarnaast zijn er tal van kleinere importeurs uit binnen- en buitenland die een mooi aanbod aan premiummerken uit diverse delen van de wereld vertegenwoordigen. Voorbeelden zijn: Dutch Whiskyteers, met onder meer een verzameling exclusieve en zeldzame malts, het Maastrichtse Fine Spirits, producent van onder andere de succesvolle Wyckse Wodka en Het Anker uit de Belgische stad Mechelen met de beroemde Gouden Carolus Single Malt en Mwórveld Distillery uit Meerssen.

 

Altijd op de hoogte blijven?