StiBON reikt 250e biersommelierdiploma uit

250e Biersommelier_Foto StiBON

Foto: v.l.n.r.: Jens Luckart van het BierKulturHaus, de gelukkige kersverse biersommelier Els Schmaal, John Schut en Jan Wolfs van StiBON (foto: StiBON).

StiBON bereikte 24 januari een mijlpaal. De opleider reikte het 250e diploma biersommelier uit aan Els Schmaal na het afronden van de StiBON opleiding niveau 3 in Obertrum, Oostenrijk. Schmaal kreeg samen met veertien andere bierkenners het diploma uit handen van Jens Luckart van het BierKulturHaus en Jan Wolfs van StiBON.

"Het 250e diploma laat zien dat de Nederlandse biercultuur stabiel breed en divers is. Er valt meer dan genoeg te ontdekken. Biersommeliers kunnen bij die ontdekkingstocht een belangrijke rol spelen”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON Bieropleidingen. “Het biersommelierdiploma is de kroon op ons opleidingen. Het vraagt enorm veel inzet van de deelnemers om dit niveau te bereiken.”

Opleidingsprogramma 

Het StiBON opleidingsprogramma bestaat uit drie niveaus. Meer dan veertienhonderd bierambassadeurs hebben het eerste niveau inmiddels gehaald en het bijbehorende koperen speldje ontvangen. “De opleidingen op niveau 1 worden door het hele land gegeven. Voor niveau 2 zullen we binnenkort een extra opleidingsvariant bekend maken, naast de bestaande opleidingen in Amsterdam, Eindhoven en Breda”, zegt Reuchlin. “Voor het afrondende niveau 3 reizen de deelnemers af naar Obertrum in Oostenrijk. Daarnaast leidt StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een mbo4-opleiding tot brouwer.”

StiBON

StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. StiBON verzorgt de opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

Lees ook
Grolsch vervangt plastic six-packverpakking door karton

Grolsch vervangt plastic six-packverpakking door karton

Bierbrouwer Grolsch start dit jaar met het vervangen van plastic wegwerpfolies door de kartonnen TopClip-verpakkingen. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Grolsch wil zo’n 100.000 kilo plastic per jaar besparen door de folieverpakkingen in de ban te doen. Op dit moment worden de blikfolies van Grolsch gemaakt van volledig gerecycled...

Consumptie alcoholvrij en speciaalbier blijft groeien

Consumptie alcoholvrij en speciaalbier blijft groeien

Voor het tiende achtereenvolgende jaar laat de consumptie van alcoholvrij en speciaalbier groei zien. Pils blijft de grootste biercategorie en is net zoals de totale markt stabiel ten opzichte van 2018. Consumenten variëren tegenwoordig veel meer in hun bierkeuze. Speciaalbier is in vele smaken verkrijgbaar en in de horeca kiezen consumenten steeds...

Tentoonstelling Bier. Amsterdam stad van bier en brouwers

Tentoonstelling Bier. Amsterdam stad van bier en brouwers

Bier speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Amsterdam. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers en brouwerijen als Heineken begonnen in de hoofdstad. Vandaag de dag zijn er 45 bierbrouwerijen in Amsterdam. Daarom opent op 9 april in het Amsterdam Museum de tentoonstelling Bier. Amsterdam stad van Bier en brouwers.