Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

12 mei 2022 Redactie Food Pixabay
Foto: Pixabay

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Veel ondernemers willen aan de slag met het besparen van energie. Niet alleen vanwege de verduurzaming maar ook door de stijgende energiekosten. Vaak weten ze niet zo goed waar ze mee kunnen beginnen. Hier kan een adviseur bij helpen.

Adviseur

De adviseur maakt een advies op maat op basis van een energiescan van het bedrijf met daarin onder andere de noodzakelijke investeringen en de opbrengst . Op basis hiervan neemt een ondernemer een besluit. Bij de uitvoering hiervan kan de adviseur weer helpen.

Eisen subsidie

Aan de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) zijn wel een aantal eisen verbonden. De ondernemers verbruikt minder dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar (dus niet onder de wettelijke besparingsplicht vallen). Daarnaast heeft het bedrijf een maximale omvang tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. De subsidie is bedoeld voor een advies als een totaalplan voor de onderneming en niet uitsluitend gericht op één maatregel.

Hoogte subsidie

Voor ondernemers die in aanmerking komen voor de subsidie geldt dat 80 procent van de gemaakte kosten voor het advies en het ondersteuningstraject. Ondernemers krijgen maximaal € 2.500. Voor het energieadvies geldt een minimaal subsidiebedrag van € 400 en een maximum van € 750. Voor de energiebesparende maatregelen geldt deze subsidie niet.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB

De subsidie bestaat al sinds 1 oktober 2021 en sluit op 30 september. Uit een meting op 1 maart bleek dat er 90 procent van het budget – € 28,2 miljoen – beschikbaar was. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van RVO.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?