Succes voor Betuws Wijndomein bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Betuws wijndomein_persbericht

Het Betuws Wijndomein mag zich de grote winnaar van de Wijnkeuring van de Lange Landen noemen. Het wijndomein Erichem (Gelderland) ontving de meeste gouden en zilveren medailles. Wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen maken ook de beste parelrosé van Nederland en België. Daarnaast ontving Diederik wederom de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’.

Dit jaar stuurden 58 Nederlandse en Belgische wijngaarden 238 wijnen in voor de Wijnkeuring van de Lage Landen. Van alle uitgereikte gouden en zilveren medailles behaalde het Betuws Wijndomein de meeste medailles, zes keer goud en acht keer zilver. In de categorie brons werd één medaille behaald. Gouden medailles gingen naar de LingeRood Cuvée Signature 2017 én 2020, LingeWit Tête de Cuvée 2021, LingeParel Wit 2021, LingeWit Edelzoet 2021 en de LingeParel Rosé 2021, die tevens de beste parelrosé van Nederland en België is.

Wijngardenier van het jaar

Betuws Wijndomein kwam ook dit jaar weer in aanmerking voor een aantal ereprijzen. Diederik Beker kreeg weer de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’. Diederik: “Ook in 2021 hebben we met volle aandacht en liefde in de wijngaard gewerkt en dat heeft weer een mooie kwaliteit wijnen opgeleverd. Het is geweldig om onze inspanningen terug te zien in de gouden medailles in alle categorieën wit, rood en mousserend.”

Diederik is het meest op de LingeRood Cuvée Signature die volgens hem echt het bewaren waard is. “De Signature 2016 kreeg in 2020 goud en de Signature 2017 en 2020 kregen beide in 2022 goud. Dat zegt wel iets over het bewaarpotentieel. Ik ben van nature ongeduldig, behalve als het om mijn rode wijn en de bewaarpotentie gaat.”

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Warme zomer 2022

De zomer van 2022 was de op twee na warmste sinds het begin van de metingen én extreem zonnig. Volgens het KNMI is deze zomer de meeste zonnestraling ooit gemeten. Arina van Leenen: "Dat vraagt om een andere aanpak dan bijvoorbeeld vorig jaar toen het aantal zonuren gering was. We hebben vroeg ontbladerd, de ondergrond tussen de druiven groen en koel gehouden en extra zorg aan de loofwand besteed. We beginnen dit jaar ruim 10 dagen eerder met het oogsten van de druiven. De druiven zijn gemiddeld kleiner, maar bij het wijn maken gaat het om de schil in verhouding tot het vruchtvlees en de concentratie van de aroma’s en die zijn goed.”

Betuws Wijndomein

Wijnmakers Diederik Beker en zijn partner Arina van Leenen verbouwen op het Betuws Wijndomein in Erichem bij Buren op zeven hectare veertien druivenrassen, waaronder Johanniter, Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Pinotin, Regent en Cabernet Cortis. Hiervan maken ze wijn, cider, verjus en een alternatief voor non-alcoholische wijn.

Het Betuws Wijndomein is het hele jaar geopend voor bezoekers en organiseert onder andere wijnproeverijen  en wijngaardwandelingen. Het wijndomein is ook te bezoeken tijdens de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden op 18 september.

Lees ook
Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het jaar 2022

Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het jaar 2022

Op dinsdag 20 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2022. De award werd feestelijk uitgereikt met een spetterende finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy.

Drank in de media - week 37

Drank in de media - week 37

Boeren stappen over op wijn, grote verwachtingen voor wijnjaar 2022 en wijn bij de hutspot. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Tiende editie Zuid-Afrika rapportage positief kwaliteit wijnjaar 2021

Tiende editie Zuid-Afrika rapportage positief kwaliteit wijnjaar 2021

Tim Atkin bracht 7 september zijn tiende Zuid-Afrika rapportage uit. Hierin beoordeelt hij Zuid Afrikaanse wijnen. Atkin denkt dat wijnjaar 2021 tot nu toe zomaar eens een van de beste wijnjaren van de Kaap zou kunnen zijn.