SWR opgericht om duurzaamheid wijnsector te bevorderen

7 oktober 2021

Meer dan 40 belangrijke partijen in de productie en marketing van wijn wereldwijd hebben hun krachten gebundeld om de wijnsector te verduurzamen. Deze nieuw gevormde Sustainable Wine Roundtable (SWR) is een coalitie van toonaangevende wijnmerken, wijnregio's, kleine producenten, distributeurs, detailhandelaren, milieuorganisaties en anderen. 

De wijnsector wordt geconfronteerd met belangrijke uitdagingen. Bijvoorbeeld de stijgende temperaturen die lijden tot droogte, overstromingen en toenemende bosbranden. En de sociale druk rondom werknemersrechten en diversiteit. Deze uitdagingen moet de sector aanpakken om veerkrachtig te blijven, te voldoen aan de vraag van de klant en om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. 

Duurzaamheid

Als reactie op de vele lokale duurzaamheidsnormen voor wijn, gaat de SWR een wereldwijde referentie norm ontwikkelen die de consensus van de wijngemeenschap verduidelijkt over wat duurzaamheid precies inhoudt en hoe het wordt geïmplementeerd en gemeten. Dit moet zorgen voor duidelijke en geloofwaardige richtlijnen om wijngaarden en wijnhuizen op het pad van duurzaamheid te krijgen en detailhandelaren en consumenten te helpen een onderscheid te maken tussen de verschillende eco-labels en claims.

De SWR roept werkgroepen bijeen om de beste werkwijzen en instrumenten te ontwikkelen voor belangrijke duurzaamheidsvraagstukken, het bewustzijn te vergroten, partijen uit de sector met elkaar te verbinden en te pleiten voor de wijngemeenschap wereldwijd.

Samenwerking

Richard Bampfield MW, de eerste voorzitter van de SWR, zegt: "Er zijn veel innovatieve programma's en projecten om wijngaarden en wijnmakers milieuvriendelijker en sociaal rechtvaardiger te maken. Ons doel is om ze samen te brengen en zo duidelijkheid, samenhang en samenwerking te creëren. Dit zal nodig zijn voor de wijnsector om zich te vestigen als een leider op het wereldtoneel van duurzaamheid." 

"We nodigen iedereen in de wijngemeenschap uit om zich bij ons aan te sluiten, de SWR staat in 2022 open voor een algemeen lidmaatschap", besluit Bampfield.

 

Sustainable Wine Roundtable (SWR)

De Sustainable Wine Roundtable (SWR) is zo opgezet dat iedereen in de sector erbij betrokken kan zijn, van producenten tot consumenten. De SWR steunt de wijn gemeenschap bij het creëren van een wereld waarin kwaliteitswijn wordt geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd, terwijl tegelijkertijd ecosystemen in stand worden gehouden en regenereren, mensenrechten beschermd, gelijkheid en betrokkenheid bevorderd. De coalitie wil de wereldwijde wijngemeenschap samen brengen om die visie te bereiken.

Tot de oprichtende leden van SWR behoren: Ahold Delhaize, Alko, Alliance Wine, Amorim Cork, BLB Vignobles, British Glass, BSI, Catena Instituut voor Wijn, Château Léoube, Cloudy Bay, Concha y Toro, Diversity in Food and Beverage, Domaine Bousquet, Dr. Loosen, Enotria&Coe, Equalitas, Famille Perrin, Food Alliance, Grupo Avinea, Universiteit Hochschule Geisenheim, International Wineries for Climate Action, JancisRobinson.com, Journey's End Vineyards, Napa Green, New York Wine & Grape Foundation, North South Wines, Preferred by Nature, Ramón Bilbao, Schenk Group, Ste. Michelle Wine Estates, Sustainable Agriculture Network, Duurzame Winegrowing Australia, Sustainable Winegrowing British Columbia, Systembolaget, The Co-op UK, The Fairtrade Foundation, The Porto Protocol, The Wine Society, Treasury Wine Estates, Vingruppen, Vintage Wine Estates, Waitrose & Partners, Whole Foods Market, Wines of South Africa, WWF South Afrika.

De SWR wordt georganiseerd door Sustainable Wine Ltd, een missie gedreven non-profitbedrijf dat is opgezet om te helpen duurzaamheid mainstream te maken in de wijnsector. Ga voor meer informatie naar de website van SWR.

Altijd op de hoogte blijven?