Tamworth Distilling maakt nieuwe whisky van invasieve groene krab

1 juli 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Tamworth Distilling 

In New England is de groene krab een plaag. Reden voor Tamworth Distilling om het schelpdiertje te verwerken in de nieuwe whisky Crab Trapper.

De groene krab is een invasieve exoot in de Verenigde Staten. Het oorspronkelijke leefgebied van de soort omvat de Atlantische kust van Europa en Noord Afrika. Ergens halverwege de 19e eeuw kwam de soort in New England terecht, vermoedelijk meegekomen op schepen. Het schelpdiertje wordt zo’n 10 centimeter en vanwege dit kleine formaat wordt er nauwelijks op gevist. Daarnaast plant de groene krab zich snel voort. Dit heeft gezorgd voor een enorme groei van de populatie. De groene krab is inmiddels een plaag en vormt een bedreiging voor inheemse schelpdieren en andere dieren.

Crab Trapper

“If you can’t beat ‘em, might as well eat ‘em! Or in our case, DRINK ‘EM!”, dachten de distilleerders van Tamworth. Duizenden krabben, gevangen door lokale visser Dwight Souther, werden gekookt tot een bouillon en daarna gedistilleerd tot krabextract. Dit combineerden de distilleerders met bourbon en (zeevruchten)kruiden. Het resultaat is volgens de makers een bourbon waarbij de krab licht aanwezig is in de neus, maar vooral smaakt naar de verschillende gebruikte kruiden waaronder koriander, laurier, kaneel en kruidnagel.

Met Crab Trapper wil de distilleerderij op ludieke wijze aandacht vragen voor de problemen die groene krab veroorzaakt aan de kust van New England. Die aandacht is gelukt. In de Verenigde Staten haalde de nieuwe whisky onder andere The Late show with Stephen Colbert.

Bron: Tamworth Distilling 

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?