Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 (consultatieversie)

30 november 2020 Koninklijke SlijtersUnie

De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 bevat een omzetting van de huidige maatregelen die in de modelnoodverordening staan. De consultatieversie van  de ministeriële regeling met maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kunt u terugvinden onder deze link.

De consultatie is bedoeld om partijen die direct betrokken zijn de kans te geven om daarop te reageren met als doel deze beter uitvoerbaar en handhaafbaar te maken. Dit gaat in de eerste plaats om uitvoeringsinstanties en handhaving. In de tweede plaats gaat het om belangenorganisaties en andere partijen in de zorg. De regeling is gericht aan deze partijen verzonden. Er is geen internetconsultatie.

Na de consultatie zal de ministerraad over de regeling besluiten. Daarna krijgen de Tweede en Eerste Kamer een week de tijd om erover te debatteren en de Tweede Kamer kan er ook over stemmen. De bedoeling is dat de regeling 1 december 2020, of zoveel eerder als mogelijk, van kracht wordt.

Voor de slijter zijn met name de volgende artikelen met toelichting door de minister van belang.

Artikel 4.6 Venstertijd winkels voor levensmiddelen

De beheerder van een winkel in de levensmiddelenbranche spant zich in om de toegang tot de locatie ten minste twee keer per dag een uur te beperken tot mensen die zichzelf beschouwen als oudere of als kwetsbare persoon.

Toelichting:

Het is belangrijk dat ook ouderen en mensen met gezondheidsproblemen in alle rust en veilig boodschappen kunnen doen. In een locatie waar mensen tegelijkertijd rondlopen, zoals in een supermarkt, bestaat een groter besmettingsrisico dan op een plek waar niemand anders is of waar niet of nauwelijks beweging is. De veilige afstand zal in een supermarkt bijvoorbeeld niet steeds in acht worden genomen. Iemand kan zich bovendien zorgen maken of dat wel gebeurt. Nog daargelaten dat oudere en kwetsbare mensen zich niet ongerust moeten hoeven voelen om veilig boodschappen te doen, is veilig inkopen doen voor hen ook in het belang van de bestrijding van de gevolgen van covid-19. Als een oudere of kwetsbare persoon besmet raakt met SARS-CoV-2, zijn de gevolgen voor die persoon immers in zijn algemeenheid ernstiger dan wanneer een jongere of gezonde persoon ziek wordt. Deze bepaling strekt er daarom toe dat de toegang tot winkels in een beperkt deel van de detailhandel, namelijk de levensmiddelenbranche, voor korte duur en naar keuze van de winkelier, namelijk tweemaal daags een uur, wordt beperkt tot oudere en kwetsbare mensen.

Ten overvloede wordt benadrukt dat de bepaling er geenszins toe strekt deze mensen te verplichten tijdens die uren boodschappen te doen en daarbuiten niet. In deze regeling is er bewust voor gekozen geen definities te geven van oudere of kwetsbare persoon en om de beoordeling of daarvan sprake is, over te laten aan die persoon zelf. Leeftijdsgrenzen zijn hier immers niet scherp te trekken, de ene oudere is de andere niet, en de vraag of iemand een kwetsbare gezondheid heeft, laat zich niet zomaar beantwoorden. Iemand moet zich ook niet gehouden voelen over leeftijd of gezondheid met een buitenstaander in discussie te gaan. De keerzijde hiervan is dat op de winkeliers waar het om gaat, een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting rust. Zij kunnen bijvoorbeeld door een advertentie of aanplakbiljet duidelijk maken wanneer de openstelling is gereserveerd voor oudere en kwetsbare personen of via een medewerker bij de ingang publiek daarop attenderen.

Commentaar SlijtersUnie:

Met winkels in de levensmiddelenbranche worden winkels bedoeld die zich in overwegende mate richten op de verkoop van levensmiddelen, zoals supermarkten, winkels bij tankstations en avondwinkels. Tabak wordt niet gezien als een levensmiddel; alcoholhoudende dranken naar de mening van de SlijtersUnie wél. Dat standpunt dient de slijter ook te behoeden voor eventuele sluiting bij een totale lock down.

Artikel 4.7 Verkoop alcoholhoudende drank

Het is verboden tussen 20.00 en 06.00 uur op publieke plaatsen bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken.

Toelichting:

Dit artikel bepaalt dat het verboden is tussen 20.00 uur en 06.00 uur bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken in de publieke ruimte of in een besloten plaats, niet zijnde een woning. Dit houdt in dat het tussen die tijden verboden is alcoholhoudende drank te verkopen, commercieel te verstrekken of commercieel op enige andere wijze aan te bieden. Op grond van artikel 6.10 is het daarnaast verboden op openbare plaatsen alcoholhoudende drank voor consumptie gereed te hebben of te nuttigen.

Een verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank in de avonduren wordt nodig bevonden, omdat alcohol invloed heeft op de naleving van maatregelen. Alcohol zorgt voor verslechtering van het onderdrukken (inhiberen) van neigingen in het gedrag, wat tot impulsief gedrag leidt.

Doordat mensen minder angstig zijn onder invloed van alcohol, voelen zij zich veelal meer bereid om risicovolle situaties aan te gaan. Het voorgaande kan ertoe leiden dat belangrijke maatregelen ter bestrijding van de epidemie, zoals het in acht nemen van de veilige afstand, onvoldoende worden nageleefd door mensen onder invloed van alcohol. Het verbod is beperkt tot de avonduren, omdat op die momenten vaak alcohol in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd, waardoor het risico op niet-naleving van de maatregelen op dat moment het grootst is. Ook is de consumptie van alcohol vaak een reden om samen te komen met anderen. Juist in deze fase van de epidemie is het belangrijk om het aantal contactmomenten te verminderen en drukte op openbare plaatsen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is op besmettingen en dat de clusters van besmettingen niet te groot worden.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 148.

Altijd op de hoogte blijven?