Toast Ale maakt lokaal bier van brood

people & planet

Foto Toast Ale

Toast Ale, een brouwer uit het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste. Het resultaat van deze samenwerking is blond bier met de naam People & Planet dat exclusief verkrijgbaar is bij online supermarkt Picnic. 

Het nieuwe bier is volgens de makers goed voor mens en milieu. Een deel van het gemoute gerst dat nodig is voor het brouwen van bier wordt vervangen door het overtollige brood van Bakkerij Fuite. Gemoute gerst vormt, afhankelijk van de verpakking van het bier, zo'n 30 procent van de ecologische voetafdruk van bierproductie. Door dit te vervangen door brood wat anders wordt weggegooid betekent een vermindering van de CO2-uitstoot en er is minder water en land nodig voor het verbouwen van gerst. 

Het bier is ook goed voor de mens omdat de opbrangst naar Taste Before You Waste gaat. Deze organisatie zet zich in tegen voedselverspilling door onder andere overtollig voedsel te redistribueren en educatie. 

Toast Ale brouwt al sinds 2016 bier van overtollig brood. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar in de Verenigde Staten, Brazilië, IJsland en Zuid-Afrika. Ze exporteren hun bier niet vanwege de uitstoot, maar werken samen met lokale brouwers, bakkerijen en liefdadigheidsorganisaties om lokaal bier te brouwen van brood. 

Dossiers
Lees ook
Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Het is zomer en de temperaturen stijgen. Dan smaakt een koud biertje. Maar wat als je bent vergeten om het bier koud te zetten? Bierplatform Bierista.nl geeft drie handige tips om bier snel op temperatuur te krijgen.

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks de coronacrisis groeit het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Dit jaar kwamen er tot nu toe 13 brouwerijen bij. Bierista.nl, een biercommunity van bierexperts, verwacht niet dat deze groei nog verder door gaat zetten. Alain Schepers ban Bierista denkt dat het hoogtepunt van de bierrevolutie is bereikt en voorziet een daling van het aantal...

Worstenmakers van Brandt & Levie maken worst met Brouwerij 't IJ

Worstenmakers van Brandt & Levie maken worst met Brouwerij 't IJ

De worstenmakers van Brandt & Levie zijn een samenwerking aangegaan met de bierbrouwers van Brouwerij 't IJ. Het resultaat is een droge worst met gerookte mout.