Toename aantal brouwerijen en distilleerderijen in Nederland

brouwerij_ketel_pixabay

Foto: Pixabay

Het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland groeit. Uit onderzoek van Offerte.nl blijkt dat sinds 2010 er 565 van deze ondernemingen bij zijn gekomen, waardoor het totaal op 685 staat. Het aantal brouwerijen en distilleerderijen groeide vooral in de afgelopen vijf jaar. Tussen 2015 en 2019 groeide het aantal met 400. 

Tussen begin 2010 en eind 2019 is het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland ruim vervijfvoudigd. Uit het onderzoek van Offerte.nl blijkt dat er veel regionale verschillen zijn. De meeste bevinden zich in Noord-Holland (145) en in Noord-Brabant (120). In Flevoland de minste brouwerijen en distilleerderijen. Hier zijn er slechts 10 te vinden. 

Niet al deze alcoholproducenten hebben een eigen fabriek. Ruim de helft (56 procent) van de bierbrouwerijen en distilleerderijen zijn eenmanszaken die vaak een productieruimte huren bij een bestaande brouwerij. 

De stijging in brouwerijen en distilleerderijen lijkt het gevolg te zijn van een veranderende smaak van de consument. Onder Nederlanders neemt de vraag naar speciaalbier toe. Het aantal consumenten dat aangeeft minimaal één keer per maand speciaalbier te drinken nam de afgelopen 5 jaar toegenomen met 76,9 procent. 

Dossiers
Lees ook
Nieuwe brouwinstallatie voor Bavaria 0.0%

Nieuwe brouwinstallatie voor Bavaria 0.0%

Brouwerij Bavaria heeft een nieuwe 0.0% brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Met deze brouwinstallatie, genaamd Fenix, gaat Bavaria een nieuw alcoholvrij bier brouwen dat volgens de brouwer vergelijkbaar is met alcoholhoudend pils.

Gulpener wint Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

Gulpener wint Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

Gulpener Bierbrouwerij BV won 25 november de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020. "Gulpener Bierbrouwerij staat voor duurzaamheid, ambitie en eerlijkheid en maakt deze visie waar door klimaatneutraal bier te produceren binnen hun familiebedrijf”, aldus de jury van de Koning Willem I Prijs.

James Thompson nieuwe Chief Commercial Officer Heineken

James Thompson nieuwe Chief Commercial Officer Heineken

De Brit James Thompson wordt de nieuwe Chief Commercial Officer bij Heineken. Hij volgt Jan Derck van Karnebeek op die na 27 jaar heeft besloten om Heineken te verlaten.