Toename aantal brouwerijen en distilleerderijen in Nederland

brouwerij_ketel_pixabay

Foto: Pixabay

Het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland groeit. Uit onderzoek van Offerte.nl blijkt dat sinds 2010 er 565 van deze ondernemingen bij zijn gekomen, waardoor het totaal op 685 staat. Het aantal brouwerijen en distilleerderijen groeide vooral in de afgelopen vijf jaar. Tussen 2015 en 2019 groeide het aantal met 400. 

Tussen begin 2010 en eind 2019 is het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland ruim vervijfvoudigd. Uit het onderzoek van Offerte.nl blijkt dat er veel regionale verschillen zijn. De meeste bevinden zich in Noord-Holland (145) en in Noord-Brabant (120). In Flevoland de minste brouwerijen en distilleerderijen. Hier zijn er slechts 10 te vinden. 

Niet al deze alcoholproducenten hebben een eigen fabriek. Ruim de helft (56 procent) van de bierbrouwerijen en distilleerderijen zijn eenmanszaken die vaak een productieruimte huren bij een bestaande brouwerij. 

De stijging in brouwerijen en distilleerderijen lijkt het gevolg te zijn van een veranderende smaak van de consument. Onder Nederlanders neemt de vraag naar speciaalbier toe. Het aantal consumenten dat aangeeft minimaal één keer per maand speciaalbier te drinken nam de afgelopen 5 jaar toegenomen met 76,9 procent. 

Dossiers
Lees ook
Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Het is zomer en de temperaturen stijgen. Dan smaakt een koud biertje. Maar wat als je bent vergeten om het bier koud te zetten? Bierplatform Bierista.nl geeft drie handige tips om bier snel op temperatuur te krijgen.

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks de coronacrisis groeit het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Dit jaar kwamen er tot nu toe 13 brouwerijen bij. Bierista.nl, een biercommunity van bierexperts, verwacht niet dat deze groei nog verder door gaat zetten. Alain Schepers ban Bierista denkt dat het hoogtepunt van de bierrevolutie is bereikt en voorziet een daling van het aantal...

Worstenmakers van Brandt & Levie maken worst met Brouwerij 't IJ

Worstenmakers van Brandt & Levie maken worst met Brouwerij 't IJ

De worstenmakers van Brandt & Levie zijn een samenwerking aangegaan met de bierbrouwers van Brouwerij 't IJ. Het resultaat is een droge worst met gerookte mout.