Toename aantal brouwerijen en distilleerderijen in Nederland

brouwerij_ketel_pixabay

Foto: Pixabay

Het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland groeit. Uit onderzoek van Offerte.nl blijkt dat sinds 2010 er 565 van deze ondernemingen bij zijn gekomen, waardoor het totaal op 685 staat. Het aantal brouwerijen en distilleerderijen groeide vooral in de afgelopen vijf jaar. Tussen 2015 en 2019 groeide het aantal met 400. 

Tussen begin 2010 en eind 2019 is het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland ruim vervijfvoudigd. Uit het onderzoek van Offerte.nl blijkt dat er veel regionale verschillen zijn. De meeste bevinden zich in Noord-Holland (145) en in Noord-Brabant (120). In Flevoland de minste brouwerijen en distilleerderijen. Hier zijn er slechts 10 te vinden. 

Niet al deze alcoholproducenten hebben een eigen fabriek. Ruim de helft (56 procent) van de bierbrouwerijen en distilleerderijen zijn eenmanszaken die vaak een productieruimte huren bij een bestaande brouwerij. 

De stijging in brouwerijen en distilleerderijen lijkt het gevolg te zijn van een veranderende smaak van de consument. Onder Nederlanders neemt de vraag naar speciaalbier toe. Het aantal consumenten dat aangeeft minimaal één keer per maand speciaalbier te drinken nam de afgelopen 5 jaar toegenomen met 76,9 procent. 

Dossiers
Lees ook
Comenius presenteert bier met eigen playlist

Comenius presenteert bier met eigen playlist

Vesting Brouwerij Comenius voorziet bierliefhebbers niet alleen van bier, maar ook van muziek. Het bier van de brouwer heeft eigen playlist. Zo wil de brouwer het in deze eenzame tijden thuis wat gezelliger maken.

Bierbrouwerij AB InBev steunt de horeca

Bierbrouwerij AB InBev steunt de horeca

Bierbrouwerij AB InBev kondigde 26 maart steunmaatregelen aan voor alle AB InBev horecaklanten. De brouwer stelt voor alle horecaklanten en pandeigenaren huurbetaling voor de maand april uit. Daarnaast neemt de brouwer aangebroken fusten en tankbier retour, met kosteloze vervanging door volle fusten of teruggave van liters kelderbier bij heropening...

Toast Ale maakt lokaal bier van brood

Toast Ale maakt lokaal bier van brood

Toast Ale, een brouwer uit het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste. Het resultaat van deze samenwerking is blond bier met de naam People & Planet dat exclusief verkrijgbaar is bij online supermarkt Picnic.