Toename aantal brouwerijen en distilleerderijen in Nederland

24 maart 2020
Foto: Pixabay

Het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland groeit. Uit onderzoek van Offerte.nl blijkt dat sinds 2010 er 565 van deze ondernemingen bij zijn gekomen, waardoor het totaal op 685 staat. Het aantal brouwerijen en distilleerderijen groeide vooral in de afgelopen vijf jaar. Tussen 2015 en 2019 groeide het aantal met 400. 

Tussen begin 2010 en eind 2019 is het aantal bierbrouwerijen en distilleerderijen in Nederland ruim vervijfvoudigd. Uit het onderzoek van Offerte.nl blijkt dat er veel regionale verschillen zijn. De meeste bevinden zich in Noord-Holland (145) en in Noord-Brabant (120). In Flevoland de minste brouwerijen en distilleerderijen. Hier zijn er slechts 10 te vinden. 

Niet al deze alcoholproducenten hebben een eigen fabriek. Ruim de helft (56 procent) van de bierbrouwerijen en distilleerderijen zijn eenmanszaken die vaak een productieruimte huren bij een bestaande brouwerij. 

De stijging in brouwerijen en distilleerderijen lijkt het gevolg te zijn van een veranderende smaak van de consument. Onder Nederlanders neemt de vraag naar speciaalbier toe. Het aantal consumenten dat aangeeft minimaal één keer per maand speciaalbier te drinken nam de afgelopen 5 jaar toegenomen met 76,9 procent. 

Altijd op de hoogte blijven?