Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

International Space Station_Pixabay

Foto: Pixabay

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Space Cargo Unlimited verzond de flessen wijn samen met 320 stukjes merlot- en cabernet sauvignon-wijnstokken naar het International Space Station (ISS). De wijnflessen werden verpakt in stalen cilinders om te voorkomen dat de flessen zouden blijven. De flessen zijn niet geopend. Na een jaar in de ruimte werden de flessen en de stukjes wijnstok 12 januari weer terug naar de aarde gestuurd.

Eind februari opent Space Cargo een aantal flessen zodat experts kunnen proeven. Daarna volgen maanden van chemische proeven. Wetenschappers willen weten wat de effecten van het verblijf in de ruimte zijn op de sedimentatie en bubbels van de wijn.

Landbouw van de toekomst

Het uiteindelijke doel van dit experiment is klimaatbestendiger en weerbaardere planten op aarde. Door de klimaatveranderingen moeten druiven zich aanpassen aan hardere omstandigheden. Space Cargo Unlimited wil leren van de effecten van het verblijf in de ruimte, zoals gewichtloosheid.

"Ons doel is een oplossing vinden voor de landbouw van de toekomst, die zowel biologisch als gezond is en iedereen kan voeden", vertelt Nicolas Gaume, de directeur van Space Cargo Unlimited aan The Guardian. "Wij denken dat de ruimte een oplossing biedt." 

Bron: The Guardian

Dossiers
Lees ook
Online videocursus WijnSpijs Academy

Online videocursus WijnSpijs Academy

Het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerde midden in de corona uitbraak de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een...

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Het boek 'Welke wijn waarbij' van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar. De wijngids voor het combineren van wijnen en gerechten is al 20 jaar onafgebroken in druk. Onlangs verscheen de herziene uitgave.

Burp - the other wine book

Burp - the other wine book

Onlangs verscheen Burp - the other wine book. Dit Engelstalige boek is niet gericht op de verschillen tussen wijnstreken, druivenrassen, topproducenten of uitzonderlijk terroir, maar op de mooie etiketten. Burp - the other wine book is gericht op het design van en de bijzondere verhalen achter de labels.