Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

International Space Station_Pixabay

Foto: Pixabay

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Space Cargo Unlimited verzond de flessen wijn samen met 320 stukjes merlot- en cabernet sauvignon-wijnstokken naar het International Space Station (ISS). De wijnflessen werden verpakt in stalen cilinders om te voorkomen dat de flessen zouden blijven. De flessen zijn niet geopend. Na een jaar in de ruimte werden de flessen en de stukjes wijnstok 12 januari weer terug naar de aarde gestuurd.

Eind februari opent Space Cargo een aantal flessen zodat experts kunnen proeven. Daarna volgen maanden van chemische proeven. Wetenschappers willen weten wat de effecten van het verblijf in de ruimte zijn op de sedimentatie en bubbels van de wijn.

Landbouw van de toekomst

Het uiteindelijke doel van dit experiment is klimaatbestendiger en weerbaardere planten op aarde. Door de klimaatveranderingen moeten druiven zich aanpassen aan hardere omstandigheden. Space Cargo Unlimited wil leren van de effecten van het verblijf in de ruimte, zoals gewichtloosheid.

"Ons doel is een oplossing vinden voor de landbouw van de toekomst, die zowel biologisch als gezond is en iedereen kan voeden", vertelt Nicolas Gaume, de directeur van Space Cargo Unlimited aan The Guardian. "Wij denken dat de ruimte een oplossing biedt." 

Bron: The Guardian

Dossiers
Lees ook
Nieuwe locatie voor Wijnacademie

Nieuwe locatie voor Wijnacademie

De opleidingen van de Wijnacademie vinden voortaan plaats op een nieuwe locatie. Na veertig jaar in het dorpshuis De Twee Marken in Maarn, krijgen cursisten vanaf augustus 2021 voortaan les in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Alessandro Matrone is Vinoloog van het Jaar 2021

Alessandro Matrone is Vinoloog van het Jaar 2021

Alessandro Matrone RV is Vinoloog van het jaar 2021. Hij won de door de Verenigde Vinologen Nederland georganiseerde proefcompetitie. Het is de derde keer dat Alessandro zich Vinoloog van het Jaar mag noemen. Dat was in 2015 en 2018 ook al het geval.

Glysofaat in rode wijn supermarkt

Glysofaat in rode wijn supermarkt

Onderzoeksprogramma Een Vandaag heeft het bestrijdingsmiddel glyfosaat aangetroffen in flessen rode Bordeauxwijn van de supermarkten Albert Heijn, Lidl en Jumbo. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten dat er geen normen zijn overschreden.