Veilig drinkwater is een recht, maar het moet ook betaalbaar blijven

Water

Niet alleen op groente en fruit, maar ook op drinkwater wil het kabinet de btw verhogen. Dat schiet de Nederlandse waterbedrijven in het verkeerde keelgat. Kraanwater is een eerste levensbehoefte, vinden ze. Het moet betaalbaar blijven voor iedereen. Het Europees Parlement is het daar mee eens.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Het lijkt om slechts een paar centen te gaan. Het kabinet wil ook het lage btw-tarief op kraanwater verhogen van 6% naar 9%. Dat zal per huishouden misschien een paar euro schelen. Maar voor de waterbedrijven is het een principekwestie. Kraanwater is een eerste levensbehoefte en die hoort zo min mogelijk belast te worden, vinden ze. Niettemin gaan alle Nederlanders samen door de belastingverhoging €50 miljoen extra betalen aan belasting over hun kraanwater.

Nederlandse waterbedrijven staan niet alleen in hun mening. Eerder deze week stemde het Europees Parlement over de herziening van de Drinkwater-richtlijn. In die richtlijn is voor het eerst de 'toegang tot drinkwater voor iedereen' opgenomen. Dat is te danken aan het succesvolle Europese burgerinitiatief Right2Water, dat in 2013 maar liefst 1,9 miljoen handtekeningen wist te verzamelen voor toegang tot water en sanitair als mensenrecht. Want zelfs in Europa is dat niet vanzelfsprekend. Zo'n 2 miljoen mensen in de EU hebben geen toegang tot drinkbaar water en sanitair. Of worden bedreigd met afsluiting omdat zij hun waterrekening niet kunnen betalen.

Basisvoorziening wordt luxeproduct

In België is het bedrag dat een gemiddeld gezin kwijt is aan water de afgelopen 10 jaar met maar liefst 39% gestegen. Dat schrijft de Vlaamse Europarlementariër Kathleen Van Bremp. "Water", zegt ze, "evolueert zo gestaag van een basisvoorziening naar een luxeproduct dat heel wat mensen zich gewoon niet meer kunnen veroorloven."

Het Europees Parlement nam de voorstellen voor de herziening van de Drinkwater-richtlijn met 300 stemmen vóór, 98 stemmen tegen en 247 (!) onthoudingen aan, meldt Radar. Het gaat overigens niet alleen over de toegang tot water, maar ook over de minimum-kwaliteitseisen. Zo zijn er strengere richtlijnen voor vervuilende stoffen en schadelijke bacteriën. Ook wordt er voortaan gemonitord op hormoonverstorende stoffen en microplastics. Het Parlement vraagt bovendien de lidstaten aandacht te hebben voor kwetsbare groepen zoals daklozen, vluchtelingen of Roma. Dat kan bijvoorbeeld door het installeren van openbare drinkwaterfonteinen of regelen dat de horeca (gratis) kraanwater aanbiedt. Dat laatste had EU-commissaris Frans Timmermans bij de presentatievan zijn plannen in februari jl. al voorgesteld.

Lees ook
Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Per 1 januari 2021 zijn 100 Europese producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) ook in China wettelijk beschermd tegen misbruik en namaak. Dat is het resultaat van de "eerste economische en commerciële deal ooit gesloten" tussen de EU en China, aldus EU-rapporteur Iuliu Winkler.

Europese bescherming voor tequila

Europese bescherming voor tequila

De Mexicaanse sterke drank tequila krijgt Europese bescherming. De drank mag in Europa alleen verkocht worden als deze in bepaalde delen van Mexico is gemaakt. Tequila is opgenomen in het register van producten met een beschermde geografische aanduiding, het 'register of Protected Geographical Indication (PGI)'. De drank moet gemaakt zijn in regio's...

Belgen exporteren het meeste bier maar Duitsers brouwen meer

Belgen exporteren het meeste bier maar Duitsers brouwen meer

Foto: Wikimedia België is de grootste exporteur van bier in Europa, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Met 15,8 miljoen hectoliter, 1,6 miljard liter, exportbier verwijst België Duitsland naar de tweede plaats. Onze oosterburen exporteerden 5 miljoen liter minder bier. Nederland staat op nummer 3 met 1,4 miljard liter. Van...