Verantwoorde alcoholconsumptie steeds meer norm

Alcoholconsumptie

Uit de voedselconsumptiepeiling van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders bijna 20 procent minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden. Peter de Wolf, directeur STIVA is verheugd over deze cijfers: “Opnieuw zien we bevestigd dat verantwoord drinken in Nederland de norm is. Gezamenlijke inspanningen via het Nationale Preventieakkoord zullen hopelijk nog een extra boost geven aan het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.”

Alcoholconsumptie

De consumptie van alcoholhoudende drank onder 9-69 jarigen is met bijna 20 procent afgenomen ten opzichte van de vorige meting in 2007-2010. Dit sluit aan bij andere cijfers. Zo is er ook is het overmatig drinken de afgelopen 15 jaar met 24 procent gedaald. Ook daalde het aandeel van alcohol in het verkeer van 4 procent in 2002 naar 1,4 procent in 2017. Ook komt het steeds minder vaak voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol drinken, namelijk 8,9% in 2015 tegenover 22,4% in 2007.

De voedselconsumptiepeiling

Het RIVM bracht in de voedselconsumptiepeiling het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. De peiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

STIVA

Verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).

Lees ook
Bierbrouwerijen ondertekenen preventieakkoord

Bierbrouwerijen ondertekenen preventieakkoord

Foto: Patrick van Katwijk/Nederlandse Brouwers De organisatie Nederlandse Brouwers ondertekende samen met het kabinet, maatschappelijke organisaties en andere betrokken bedrijfstakken op 23 november het Nationaal Preventieakkoord. Het RIVM berichtte onlangs dat de alcoholconsumptie in Nederland de afgelopen jaren wederom is gedaald, met...